Ibby i Asien

Nyårshälsningar från IBBY-medlemmar i  tre asiatiska länder – Iran, Japan och Pakistan – för tankarna till det ambitiösa och imponerande arbete, som utförs av IBBYs sektioner i olika delar av världen.  Förutom det fortlöpande arbetet för barns rätt till berättelser och läsupplevelser, görs speciella insatser för barn som drabbats av krig eller naturkatastrofer.
IBBY – och andra NGOs, bör tilläggas – driver i många länder mycket av det som vi är vana vid att stat och kommun sköter och bekostar,  som bibliotek, läsfrämjande verksamhet i olika former, forskning kring barnlitteratur, utbildning av bibliotekarier osv. Det här såg jag exempel på i Teheran i höstas, när jag tillsammans med Ingrid Källström var där för att se hur IBBYs iranska sektion, CBC (Children’s Book Council), arbetar.  En rapport från vårt omtumlande och givande besök i Iran finns i senaste IBBY-bladet (2011:4).

Japan och Pakistan är båda länder, som relativt nyligen drabbats av förödande naturkatastrofer. Rapporter från dessa och andra länder i Asien är intressant läsning i Asian Newsletter på IBBYs internationella webbplats.
I Japan finns sedan länge en stark IBBY-sektion, JBBY, som på olika sätt engagerat sig i att hjälpa barn  från områdena  som drabbades av tsunamin i mars 2011. Med insamling av böcker, bidrag till uppförande av nya barnbibliotek, sagostunder, bokbussar, depåbibliotek osv gör JBBY allt för att ge barn tillgång till böcker och läsupplevelser – dels för att ge barnen hjälp att bearbeta det de upplevt (biblioterapi), dels för att erbjuda dem en stunds avkoppling från verkligheten omkring dem. På sikt väntas detta arbete bidra till återuppbyggnad av stadigvarande verksamhet med barnböcker.

Alif Laila Book Bus Society, IBBYs sektion I Pakistan, arbetar på liknande sätt för att hjälpa barn efter översvämningskatastrofen 2010. I detta  utnyttjas erfarenheterna  från bokterapi efter jordbävningen 2005. En internationell konferens om just Book Therapy  kommer att hållas i New Delhi i februari , anordnad av IBBYs indiska sektion, AWIC.
Läs gärna mer om hur IBBY genom Children in Crisis Fund hjälper drabbade barn, bl a i Haiti, på IBBYs internationella  webbplats.
Pia Cronholm


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *