Gulliverpriset 2015 tilldelas Ylva Mårtens

Pressmeddelande från IBBY Sverige 16 februari 2015

Årets Gulliverpris tilldelas Ylva Mårtens

Vid IBBY Sveriges årsmöte den 4 mars tilldelas journalisten Ylva Mårtens Gulliverpriset för sina inkännande och lyhörda radioprogram med, för och om barn.

Ylva Mårtens. Fotograf: Kenny Bengtsson
Ylva Mårtens. Fotograf: Kenny Bengtsson

Priset består av ett diplom samt en penningsumma om 10 000 SEK.

Juryns motivering lyder:

Ylva Mårtens tilldelas Gulliverpriset för att hon under decennier har gjort inkännande och lyhörda radioprogram med, för och om barn.

Den respekt, nyfikenhet och humor som kännetecknar Barnens Romanpris är typiskt för Ylva Mårtens program. Barnjuryns boksamtal lockar inte bara lyssnande barn till läsning, utan blir också intressanta att lyssna till för vuxna. Här kommer barnen till tals och lotsas vidare i samtalet, på ett sätt som gör att man verkligen får ta del av deras tankar och funderingar. Barnens Romanpris är något så ovanligt som ett program där barnen är litteraturkritiker, vilket ofta kan innebära överraskningar för oss vuxna när det gäller tycke och smak.

Ylva Mårtens engagemang för att barn själva ska komma till tals har hon också visat i P1-programmet Barnen, som hon startade år 2000.

Det är med glädje vi tilldelar Ylva Mårtens 2015 års Gulliverpris!

Gulliverpriset instiftades 1969 av BUR, Barn och ungdomsboksrådet, numera IBBY Sverige, och utdelas varje år till den som genom verksamhet av kritisk, teoretisk eller praktisk karaktär väsentligt bidragit till att öka förståelsen för barn- och ungdomsboken.

IBBY International Board on Books for Young People – är en världsomspännande, ideell förening som stödjer spridning av god barn- och ungdomslitteratur i världen, och arbetar för att barn över hela världen ska få tillgång till böcker, berättelser och bilder. Målsättningen är att låta barnböcker bygga broar mellan människor och länder.

För mer information, vänligen kontakta IBBY Sveriges ordförande,
Birgitta Alm, e-mail: alm.birgitta@gmail.com, tel: 073-2107849.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *