Silverstjärnorna 2015 till Malala och Wow vilket kalas

IBBY Sverige har som ambition och vision att göra det möjligt att låta barn som växer upp i Sverige ta del av en större värld av berättelser. Därför delar vi – utifrån de kriterier som gäller för Peter Pan-priset – även ut två Silverstjärnor. Dessa gick i år till Malala – orden är hennes vapen och Wow, vilket kalas. I ett tidigare blogginlägg, På span efter Peter Pan, presenterades de på följande sätt:

Malala – orden är hennes vapen (USA)
av Legget Abouraya, Karen & Wheatley, L. C. Översättare: Forsén, Ulla. Förlaget Hjulet
malala-ord-ar-hennes-vapenI den här boken berättas Malalas historia, om hennes uppväxt, talibanernas påbud kring flickors kläder och skolgång, stridigheterna i landet. Allt detta som ledde till hennes bloggande om flickors grundläggande rättigheter. Men också om hur hon blev beskjuten, om hennes nya liv i England, om Nobels Fredspris och hennes tal i FN. Ord kan förändra världen, är hennes budskap.

Wow vilket kalas! (Brasilien)
av Machado, Ana Maria & Moreau, Hélène. Översättare: Vermcrantz, Helena. Förlaget Hjulet
Wow vilket kalasTänk dig att du fyller år, och att du får bjuda vem du vill på kalas. Och att din förälder tankspritt säger ok till att din kompis får ta med sig vem och vad hen vill. Tänk dig vilken kedja detta kan ge upphov till. Och vilket kalas! Denna färgsprakande bilderbok är en sprittande glad hyllning till mångfalden. Varning för smittande feststämning!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *