Bokstart – en dörr mot framtiden!

Logo_Bokstart_10x10cm_300dpi

I slutet av mars i år tog jag och några bibliotekskollegor ett stort och  nytt steg i vårt arbete. Då drog Kulturrådets pilotprojekt Bokstart igång i Landskrona, Södertälje, Bergsjön och Gårdsten. Vår uppgift var att lämna biblioteksdisken och ge oss ut på hembesök till familjer med små barn, 6 och 12 månader, och dela ut bokgåvor och prata om den allra tidigaste språkutvecklingen.

Gissa om det kändes pirrigt? Vad skulle vi möta och hur skulle vi bli bemötta? Vi blev fortbildade och läste på om språkutveckling i allmänhet och flerspråkighet i synnerhet. Nu har nästan nio månader gått och vi upplever nog alla att det här är bland det mest givande, spännande och lärorika vi gjort! Vi möter människor av de mest skilda slag och från världens alla hörn. Och vi blir så väl emottagna och känner oss så välkomnade! Visst är de flesta först lite frågande när vi säger att de kan börja ”läsa bok” med sitt barn då det bara är 6 månader. Ofta tar vi tillfället i akt att läsa lite för barnet och de vuxna får se med egna ögon vad som händer. Vi berättar om hur de stöttar sitt barn genom att samtala mycket, sjunga, ramsa, använda sitt hjärtas språk, stänga av TVn ibland men kanske också använda de egna bilderna i mobilen att berätta utifrån.

Ger det någon effekt då, ett 20-45 minuter långt besök? Inledningsvis kände vi ett behov att ställa våra förväntningar lågt. Barnet får i alla fall 3 fina böcker vid varje besök, är inte det gott nog?! Men faktum är att redan nu kan vi se att besöket gjort skillnad. Vi återvänder till familjen då barnet är 12 månader och då har flera redan en favoritbok och när det nya böckerna plockas fram ser vi förväntan hos barnen. Och vi ser föräldrar pratläsa med sitt barn på precis det sätt vi tipsat om. Dessutom kommer flera av bokstartsfamiljerna faktiskt också för första gången till Öppna förskolan och biblioteket. De berättar för andra om vårt besök som något roligt och överraskande.

Till våren hoppas Kulturrådet dra igång ytterligare ett antal piloter. Den här gången vill man pröva arbetssättet i glesbygdkommuner istället för storstadsstadsdelar. För språkfattigdom, låga skolresultat och utanförskap är något som vi tyvärr kan se i många delar av vårt land och i många olika grupper.

Jag har i många år känt mig så frustrerad över hur dåligt vi alla tagit tillvara all den forskning och kunskap om hur viktig, ja faktiskt avgörande, de första åren i ett barns liv är för dess framtid. Allt för ofta tycker jag att vi stirrat oss blinda på skolan som platsen för detta. Men nu, nu ser jag faktiskt ljusning vid horisonten. Och om allt går som det ska kommer Bokstart att bli en permanent verksamhet i hela Sverige.

Gertrud Widerberg,
styrelseledamot och lokal projektledare Bokstart Göteborg

Läs mer om Bokstart på Kulturrådets hemsida här

IMG_1230 (1)


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *