Katarina Dorbell är årets Gulliverpristagare!

PRESSMEDDELANDE februari 2016

Katarina_Dorbell

 

 

Katarina Dorbell har utsetts till årets Gulliverpristagare

Katarina Dorbell har utvecklat nya metoder att knyta samman unga läsare och upphovsmän. En av hennes många styrkor är att hon alltid har ett unikt barntilltal och respekt för barn och unga i sitt skapande och sin verksamhet.
Hon var en av de allra första att låta barnlitteraturen ta plats på nätet. Hon tillägnade sig snabbt den nya tekniken, långt innan de sociala mediernas tid. Sedan 1996 har hon inspirerat till läsning via barnens bibliotek (www.barnensbibliotek.se) och gjort den till enständigt aktuell och omväxlande inspirationskälla för barn och ungdomar.
Hon har i många år arbetat med bokjuryn och den av bibliotek och skolor mycketefterfrågade, årligen utgivna, Barnbokskatalogen. Katarina Dorbell har medverkat i oändligt många samarbeten och hon har alltid varit seriös i kontakten med författare och illustratörer.
Katarina Dorbells har en bakgrund som barnbibliotekarie och barnbibliotekskonsulent i Länsbibliotek Älvsborg som numera ingår i Kultur i Väst och har under cirka 30 år hängivet, målmedvetet och med aldrig svikande entusiasm arbetat med barn, unga, läsning, litteratur och bibliotek.

Priset kommer att delas ut på Bok & Bibliotek i Göteborg i september.

Gulliverjuryn som enhälligt utsåg Katarina Dorbell bestod av representanter för IBBY Sverige, Svenska barnboksinstitutet, Svenska tecknare, BULT, och Förläggarföreningen.

Priset instiftades 1969 av BUR, Barn och ungdomsboksrådet, numera IBBY Sverige, och utdelas varje år till den som genom verksamhet av kritisk, teoretisk eller praktisk karaktär väsentligt bidragit till att öka förståelsen för barn- och ungdomsboken.
Priset består av ett diplom samt en penningsumma.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *