Outstanding books på väg till Canada

outstanding

 

Vartannat år har IBBY-sektioner världen över möjlighet att nominera böcker till priset Outstanding Books for Young People with Disabilities. En utmärkelse för det vi i Sverige kanske skulle kalla äppelhyllemedia.
Nomineringarna kan göras i tre olika kategorier:

•Specialutgivning för barn och unga med särskilda behov.

•Böcker ur den ordinarie utgivningen men som är enkla att avläsa med tydliga konturer och rena färger.

•Böcker där unga med funktionsvariation porträtteras.

De titlar som senare väljs ut av juryn vid North York Central Library i Toronto kommer att presenteras i en särskild katalog som sprids till alla IBBY-sektioner. Dessutom exponeras de i en utställning under bokmässan i Bologna. Två vandringsutställningar finns dessutom att beställa för de som är intresserade.
De som arbetar med landets Äppelhyllor vet att arbetet är svårt men ack så viktigt! Biblioteket är allas, alla har rätt till läsning! Först och främst krävs det omfattande kunskaper om olika slag av funktionsvariationer. Dessutom tas merparten av medierna fram av små ambitiösa förlag som inte har tillgång till de stora marknadskanalerna. Det gör utgivningen svår att överblicka och ännu svårare för ett kommunalt bibliotek att köpa från. De stora aktörerna som exempelvis BTJ erbjuder sorgligt nog bara en bråkdel. Det gör att varje inköp kräver mycket extra arbete eftersom det måste ske utanför upphandlingsavtal. Den svenska utgivningen har med åren dessutom blivit väldigt kreativ och titlar omfattar ofta attribut för interaktiv läsning och stimulerande läsning – Tur för läsarna men ytterligare försvårande för inköparen.

Därför känns det extra roligt att genom ett pris få lyfta allt bra som görs! Och lite extra roligt är det att få djupdyka i böcker från den ordinarie utgivningen där barn och unga med funktionsvariationer förekommer. För varje nomineringstillfälle blir dessa böcker allt fler. Och numera kan en karaktär sitta i rullstol eller ha downsyndrom utan att boken för den skull fokuserar på just det! Långsamt, långsamt börjar de böcker vi kan erbjuda våra barn och unga skildra den tid vi lever i, om det så gäller funktionsvariation, etnicitet, kön eller sexuell läggning. Dessutom täcker de nominerade böckerna i alla tre kategorierna böcker för från de allra yngst och upp till tonåringarna! Härligt när fler läsare kan känna igen sig och när vi alla får fler fönster att spana genom, som vi kanske skulle uttrycka oss i IBBY-sammanhang!

I urvalet av årets nomineringar har vi haft stor hjälp av Anna Fahlbeck, mångårig bibliotekarie med stora kunskaper inom området. 2013 fick hon MTMs Amypris. Ingrid Källström och Sara Lafolie har dessutom bistått som sidekickar.

Och de nominerade är…

Kategori 1
”Boel får en boll”, med TAKK, av Helena Davidsson Neppelberg (Landskrona Vision 2015).
”Ella flyttar” taktil bok av Cassel Callerholm Nilsson, illustrationer Anna Westerman och taktila bilder Carina Søe Knudsen (MTM 2015).

”Linus sjunger karaoke”, med TAKK, av Ann Gomér med illustrationer av Cecilia Höglund (Landskrona Vision 2015).

”Maja och Milo ser en olycka”, med pictogram, av Camilla Larsson och illustrationer av Gunvor Ekström (SPSM 2013).

Kategori 2.
”Babola Salabim”
av Anneli Tisell med illustrationer av Ola Schubert (Hatten Förlag 2016).

”Lilla Anna leker med siffror” av Inger Sandberg och illustrationer av Lasse Sandberg (Rabén&Sjögren 2016).

Kategori 3.
”Jag har ADHD”
av Malin Roca Ahlgren med illustrationer av Emil Maxén (Kikkuli Förlag 2015).

”Lea Lejontämjare och översovningen” av Lotte Lannerberth och illustrationer av Johanna Rehn (Kikkuli Förlag 2015).

”Nej” av Stina Wirsen (Bonnier Calsen 2015).

”Pojken och havet” av Sofia Hedman med illustrationer av Emelie Gårdeler (Kikkuli Förlag 2016).

”Saskia – en tjej som mig” av Anne Agardh med illustrationer av Maya Jönsson (Idus förlag 2016).

Och nu får ni alla hålla tummarna för att paketet tar sig fram till Toronto lätt och behändigt för det brukar inte vara det lättaste det heller… Och så fort vi får veta vilka av våra fina nomineringar som juryn valt återkommer vi med den nyheten!

Gertrud Widerberg


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *