Ett nordiskt samarbete

I samband med IBBY:s kongress i Aten sommaren 2018 träffades representanter från de olika nordiska länderna. Där och då bestämdes att ett nordiskt samarbete skulle återupptas. Ett par olika möten har det hunnit bli och det senaste genomfördes i Oslo, Norge den 28-29 november. Första dagen träffades Margaretha Ullström (Sverige), Kasper Købke (Danmark), Sara Nordlund-Laurent (Finland), Teresia Volotinen (Finland), Anette Renee Prøis Fearnley (Norge), Drifa Gudmundsdottir (Norge), Betina Falsing (Danmark) och Jenny Edvardsson (Sverige). Bland annat diskuterades gemensam nominering till den internationella styrelsen och ett samnordiskt pedagogiskt material kring barnböcker. 

Under dag två deltog representanterna på IBBY Norges höstkurs, där den norska barn- och ungdomsboksutgivningen presenterades. Ragnhild Malfang, enhetsledare vid Sørum kommun, inledde med att presentera den norska barnboksutgivningen. Hon kunde se att många av de skönlitterära böckerna numera är illustrerade, att många skriver serier, att många av böckerna handlar om djur och vänskap, att antalet tecknade serier ökat och att fler författare leker med genrerna. Ragnhild gjorde även en spaning bland faktaböckerna och kunde se att det fanns en stor variation i ämne och att biografier och självhjälpsböcker ökar.

Därefter presenterade författare Lise Forfang Grimnes ungdomsböcker. De trender hon lyfte var att det ges ut mer lyrik, att flera böcker lyfter fram skillnader mellan rik och fattig och att många böcker tar upp allvarliga ämnen. Lise poängterade även att antalet manliga huvudpersoner minskat markant från föregående år. Är det bara en tillfällighet?

Efter lunch fortsatte författare och illustratör Nina Nordal Ronne med att presentera den norska bilderboksutgivningen. De tendenser som hon kunde se var att många bilderböcker handlar om aktuella samhällsproblem exempelvis klimat och miljö men också att många handlar om ångest och oro. 

Sist ut var Lise Forfang Grimnes. Hon avslutade med ett pass om dataspel och presenterade bland annat Spillerom, den norska dataspelsstrategi för åren 2020-2022.

Av Jenny Edvardsson

***

Är du intresserad av att fördjupa dig i norsk barn- och ungdomslitteratur kommer här några skönlitterära boktips från dagen.

Bilderböcker

Tiril langt, langt borte av Kristine Haugland och Oda Radoor

Grevlingdager av Gro Dahle och Kaia Dahle Nyhus

Pølsetjuven av Marianne Gretteberg Engedal

Hauk av Sivert N. Nesbø och Susanna Kajermo

9-12 år

Blå flaggermus av Harald Nortun

Lik meg av Anne Wisløff

Blyanthjerte av Elin Hansson

Harpa av A Audhild Solberg

Gresshoppens sang av Julia Kahrs

Ungdomsböcker

Avlyst på grunn av sorg Magnhild Bruheim

Draumar betyr ingenting av Ane Barmen

Nattskift i Nekropolis av Bjørn Ingvaldsen


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *