Lästips

”Because it is only the story that continue beyond the war and the warrior” (Chinua Achebe) är Deborah Ahenkorahs favoritcitat. Jag visste skam till sägandes ingenting om denna kvinna tidigare, men efter att ha läst en mycket intressant artikel om henne och organisationen ”The Golden Baobab Prize” i nr 4 2011 av Karavan – den synnerligen läsvärda tidskrift om litteratur från Afrika, Asien, Latinamerika, som jag varmt vill rekommendera till alla – så blev jag betydligt klokare. Sen gick jag vidare och sökte på Internet, på såväl Deborah Ahenkorah (jag fick 2000 träffar när jag sökte specifikt på hennes namn!) som på organisationen och blev alltmer förtjust och imponerad.

Photo: Courtesy of Deborah AhenkorahFoto: Courtesy of Deborah Ahenkorah

När Deborah Ahenkorah växte upp i Accra var hon en flitig besökare på biblioteket. Hon for som nittonåring till USA för att studera och startade där en insamling av barnböcker för att skicka till Ghana. När hon var i färd med att skicka iväg alla 8 000 böcker hon samlat in, insåg hon plötsligt att alla böckerna speglade en kultur som många gånger var väldigt främmande för barnen i Ghana. Hon blev också medveten om att hon själv under sin uppväxt bara läst västerländsk litteratur. Denna driftiga och handelskraftiga unga kvinna beslöt då omedelbart att göra vad hon kunde för att bidra till att stärka utgivningen av litteratur för barn och unga, skriven av afrikanska författare.
The Golden Baobab Prize”, som Deborah var med om att starta för tre år sen, är ett årligt afrikanskt litteraturpris för opublicerade manus till barn- och ungdomsböcker.

Målet är att förändra litteraturutbudet i Afrika så att alla barn och unga ska få tillgång till intressanta böcker som stärker deras identitet. Den som vill veta mer om hur organisationen arbetar och vad den uppnått har stor glädje av att läsa Karin Elfvins ovan nämnda artikel.
Birgitta Alm


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *