… och de svenska bidragen till Honour List 2012 är …

 

… Siv sover vilse av Pija Lindenbaum

Med humor och känslighet introduceras läsaren i Siv sover vilse till en liten flickas rädslor och får uppleva hur hon med hjälp av fantasin erövrar verkligheten och stärker sitt självförtroende. Siv sover för första gången över hos sin nyvunna bästis Cerisia. Pija Lindenbaum skapar en barnens egen nattvärld i storstadens innerstadsvåning där perspektiv och dimensioner rubbats. Cerisias hem är annorlunda och olikt Sivs. Det obekanta bidrar till det otäcka i att sova borta och Cerisia är inte heller alltid så snäll mot sin gäst. När Siv vaknar mitt i natten finner hon sig ensam
i rummet. Hon går upp för att leta efter sin bästis och vandrar in i en nattlig värld där drömmarna blandas med verklighet och sveps in i intensivt rosa och violetta toner och förvrängda perspektiv. Med morgon och ljus kommer tryggheten igen men framförallt så kommer pappa för att följa Siv hem.

Läs mer om Pija Lindenbaum och Honour List.

 … Kulor i hjärtat av Cilla Naumann

I åtta spännande och täta noveller fångas bilden av Tom som just börjat på högstadiet. I motsats till många kamrater lever han i en trygg och kärleksfull familj. Miljön är Stockholm och sommarstugan på landet dit Tom och hans bror fortfarande längtar varje år. Det är ett närgående porträtt av en känslig pojke som reflekterar mycket över sin omgivning. Genom Toms tankar gestaltas hans vardag, mörkerrädsla, svek, märkliga möten, tillkortakommanden
och svindlande lycka. Tom visar sina upplevelser snarare än berättar dem. Han är öppen mot de okända, hudlös och ömsint. Författaren förklarar aldrig något. Allt gestaltas i hennes eleganta prosa. Novellerna passar utmärkt för högläsning.

Läs mer om Cilla Naumann och Honour List.

Alhambra av Kirsten Boie, översatt av Karin Nyman

I Alhambra möter vi Boston, en vanlig nutida pojke på språkresa till Spanien med sin klass. På sin vandring i Granadas marknadskvarter händer oförklarliga ting, och plötsligt förflyttas Boston till år 1492 och den brinnande inkvisitionen. En bok, som förpackar historiska fakta och pläderar för tolerans och medmänsklighet i en oavbrutet spännande och fantastiskt komponerad form. Boken har inslag av fantasy i en tidsresa som man som läsare, tack vare Kirsten Boies berättarkonst, tar till sig som en självklarhet. I Alhambra växlar språket mellan nutid och dåtid, mellan dagens kompissnack och medeltida sirlighet och maktspråk, mellan det vardagliga, nästan tidlösa, samtalet vänner emellan, och det historiskt korrekta ordvalet och benämningen av platser och föremål. Översättaren Karin Nyman får allt detta att stämma och finner ord för både politiska tankar, starka känslor och komiska situationer.

Läs mer om Karin Nyman och Honour List. Ännu mer: IBBY international.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *