Silent Books till barnen på Lampedusa

”Silent books project: from the world to Lampedusa and back” är ett ambitiöst och intressant projekt, som presenterades av  Deborah Soria från IBBY Italia under IBBY-kongressen i augusti. Hon fick stort gehör för idén.  ”Silent books” innebär här böcker utan text, där enbart bilder förmedlar berättelsen.

Ön Lampedusa ligger bara 110 km från Tunisien och utgör första anhalt i EU för tusentals flyktingar från Afrika varje år – mest unga män, men även kvinnor och barn.

På ön finns inget bibliotek. Med hjälp av IBBY-sektioner runt om i världen hoppas italienska IBBY kunna samla in tillräckligt med böcker för att upprätta ett bibliotek för både flyktingbarnen och öns bofasta barn.

Att man valt textlösa böcker beror i första hand på att de kan läsas av alla, oberoende av språkliga hinder. Men, förutom att samla in böcker till Lampedusa, syftar projektet också till att lyfta fram de speciella kvaliteter och den potential, som finns hos den här genren böcker. Och visst kan man hålla med! Tänk bara på t ex Ankomsten av Shaun Tan! Därför vill man även både skapa en vandringsutställning med textlösa böcker från olika delar av världen och bygga upp en samling i Palazzo delle Esposizione i Rom.

Till projektet önskas därför 3 ex av några textlösa böcker, som valts ut av de IBBY-sektioner som har möjlighet att bidra. Från Sverige kommer vi att skicka: På djupet av Jenny Karlsson (Kabusa Böcker 2008), Kanin-bad av Lena Anderson (Rabén & Sjögren 1986 och som kartonnage 2010) och Godnatt av Siri Ahmed Backström (Nilledition bokförlag 2012).

Det blir spännande att följa hur projektet fortskrider. Planerna för 2013 ser ut så här: Presentation av de insamlade böckerna och projektet på bokmässan i Bologna i mars; invigning av vandringsutställningen i juni och av biblioteket i Lampedusa i september.

Deborah Soria

Mer om projektet finns att läsa i ”European Regional Newsletter” och på IBBY Italia:s hemsida.

För dig som är nyfiken på vad IBBYs sektioner runt om i världen gör, rekommenderas  läsning av ”IBBY Regional Newsletters” – förutom European Regional Newsletter finns även ”Asian Regional Newsletter”. Båda kommer vanligen 2 ggr/år.

/Pia Cronholm


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *