För bara ett halvår sedan kändes Filippinerna väldigt långt borta för mig.

Att där talas cirka 300 språk och att engelska tillsammans med filipino är officiella språk hade jag ingen aning om. Inte heller att där finns en stor och mångfasetterad barnboksutgivning.  Nu vet jag bättre och detta tack vare att IBBY Sveriges och Bok & Biblioteks Peter Pan-pris i år tilldelas den filippinska barnboken Naku, nakuu, nakuu! med text av Nanoy Rafael och illustrerad av Sergio Bumatay III, utgiven i Sverige av förlaget Trasten. För att vi här i Sverige skulle få veta mera bad vi Lakambini Sitoy, filippinsk författare, bosatt i Danmark, att i en artikel i OPSIS Barnkultur, andra numret i år, ge oss en bild av barnbokens ställning i Filippinerna.

Så kan en barnbok öppna gränser mellan kulturer, vidga våra världar och tvätta bort både okunskap och fördomar!

Peter Pan-priset innebär att författare/illustratör bjuds in till bokmässan och får framträda där. Tyvärr måste Sergio Bumatay III tacka nej till den långa resan på grund av personliga skäl. Men Nanoy Rafael kommer! Du har möjlighet att lyssna på honom i ett samtal med Mats Kempe på mässtorsdagen kl 14 och också på fredagen kl 12 i ett kortare samtal på biblioteks- och berättarscenen i E-hallen.  Nanoy Rafael framträder också på söndagen kl 16, då på På plats för barn. Vi hoppas du har möjlighet att lyssna vid något av tillfällena. Vi vet att Nanoy Rafael har mycket intressant att delge oss både om barnen och barnlitteraturen i Filippinerna, om konsten att arbeta med barn och poesi och mycket, mycket annat.

Är du IBBY-medlem har du redan fått Naku, nakuu, nakuuu! Ta den med dig. På mässan har du en chans att få den signerad av författaren.

Ulla Forsén


av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *