Grattis till Outstanding Books 2015!

Vartannat år har alla världens IBBY-sektioner möjlighet att nominera böcker från det egna landets utgivning till utmärkelsen Outstanding Books for Young People with Disabibilities. Böcker som vi här i Sverige kanske skulle välja att kalla för Äppelhylle-böcker.

Den som arbetar inom biblioteksvärlden vet hur svårt detta fält är att överblicka. Många böcker ges ut av små förlag utan stora marknadsföringsresurser. IBBY/Sverige har haft den stora turen att,
sedan ett antal år tillbaka, få hjälp i nomineringsarbetet av Kärnhusgruppen som är en del av nätverket för äppelhyllebiblioteken. I gruppen denna gång satt Sofia Gydemo, Katarina Dorbell och Anna Fahlbeck. Ett Stort Tack till er!

Nu är juryn i Kanada färdiga med sitt urval och vi kan stolt presentera vilka svenska böcker som kommer att ingå i både priskatalog och tillhörande utställning:

ajja-bajja-ramsorAjja & Bajjas ramsor, text Elvira Ashby och illustrationer Karin Holmström (Hatten förlag 2013)

MoaslagerMoa åker på läger, text Ann Gomér och illustrationer Cecilia Höglund (Landskrona vision AB 2013)

majaspelarinnebandyMaja spelar innebandy, text Camilla Larsson och illustrationer Gunvor Ekström (Specialpedagogiska Skolmyndigheten 2012)

tamtaramsTamtarams, text Elvira Ashby och illustrationer Karin Holmström (Hatten förlag 2013)

För den som har glädjen att åka till barnboksmässan i Bologna i april finns det möjlighet att bläddra och njuta av hela samlingen av 2015 Outstanding Books vid premiärvisningen där. Därefter kommer två uppsättningar av utställningen finnas möjliga att boka för de som är intresserad och alla titlar kommer dessutom att finnas presenterade på Toronto Public Librarys hemsida.

Utmärkelsen av Moa åker på läger uppmärksammades redan i januari i aktualitetsprogrammet Sverige i SVT .


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *