Mermaids to Moomins

Det finns barnboksentusiaster överallt i världen, och likt IBBY-medlemmarna samlar de sig gärna i olika organisationer för att förkovra sig och lära mer.

En av dessa organisationer är den amerikanska Nye Memorial Children´s Literature Group. Deras specialitet är att läsa in sig på barn- och ungdomslitteratur från en region eller land och sedan åka dit på studieresa. Tidigare resor har fört dem till – håll i er nu – Australien, Österrike, Kroatien, Tjeckien, Egypten, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Island, Italien, Montenegro, Nya Zeeland, Polen, Slovenien, Spanien, Schweiz, Ryssland, Ukraina, England, Irland och Skottland. Och nu i somras var det dags för Sverige och resten av Norden, därav resans namn: ”Mermaids to Moomins”.

Nye Memorials medlemmar är till största delen pensionerade lärare i engelska och litteratur på alla nivåer, bibliotekarier, skolledare och liknande och många av dem är dessutom engagerade i olika andra läsfrämjande organisationer.

En engelsk resebyrå tog kontakt med oss i IBBY Sverige och undrade om vi kunde arrangera en programpunkt för gruppen. Det kunde vi givetvis. Det bestämdes att ordförande Ulla Hjorton och jag (såsom varande författare) skulle träffa dem, och som tur var gick det också att kombinera med ett studiebesök på Internationella biblioteket.

En måndag i början av juli gick det hela av stapeln. Gruppen hade då redan varit på bland annat Junibacken som del av ett fullspäckat schema.

Matilda Wallin från Internationella biblioteket visade runt och berättade om verksamheten för den ivrigt lyssnande gruppen (och det var nog så intressant även för Ulla och mig) innan vi samlades med fika i bibliotekets lunchrum. Där valde jag att prata om två av mina nyare böcker som båda varit nära att ges ut i USA, men till slut ratats eftersom förlagen tyckte att ämnena ändå var lite för kontroversiella – döden och skilsmässor. Med detta som bakgrund diskuterade vi vilka teman som anses lämpliga att ta upp i barnböcker i våra respektive länder.

Därefter tog Ulla vid och berättade om IBBY Sveriges verksamhet. De flesta i gruppen kände väl till IBBY och flera var medlemmar i IBBY USA (och om inte jag förstod fel var den enda australiensiskan engagerad där). Ulla nämnde att vår inriktning till stor del handlar om att presentera och främja litteratur från andra delar av världen, vilket också ledde till en intressant diskussion.

Efter närmare två timmar tog vi farväl av barnboksentusisterna i Nye Memorial Children´s Literature Group och de äntrade sin buss för vidare färd i det svenska barnbokslandskapet. Det är alltid roligt att träffa genuint intresserade människor, särskilt om intressena sammanfaller med ens egna. Och jag tror och hoppas att gruppen fick ut vad de önskade av besöket. Så här stod det i alla fall i ett mejl som resebyråns representant skickade efteråt:

Dear Ulla & Mats

Just wanted to say a very big ”thank you” for having our group visit. They thoroughly enjoyed their trip and have voted this as one of their best trips ever!! Thank you for making that possible with all your wonderful contributions and arrangements.

Mats Wänblad


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *