Semestra med IBBY!

Semestra med IBBY – låter det konstigt? Det gjorde hur som helst jag i somras! Inför en semesterresa till Kyoto i Japan kontaktade jag IBBY där för att få veta om lite om barnbokssituationen i Japan. Jag tyckte att turistbesök i museer och tempel kunde kompletteras! Jag fick kontakt med Yasuko Doi som förutom att hon är med i IBBY arbetar på det japanska barnboksinstitutet i Osaka. Dit for jag med tåg från Kyoto och blev mött på stationen. Hon tog med mig till sin arbetsplats och visade runt.

img_3432-1

 

 

 

 

 

 

 

Det japanska barnboksinstitutet har ungefär samma uppdrag som det svenska barnboksinstitutet. Det är placerat i ett stort regionalt offentligt bibliotek med moderna lokaler. Man samlar löpande så mycket som möjligt av den japanska barnboksutgivningen. Grunden till samlingen är en gåva från en privat samlare. Här finns böcker, de äldsta från 1800-talet men, som ni kan se på en av bilderna, en samling med sagomålade pannåer som kringvandrande sagoberättare använde sig av förr i tiden.
I dag har man tagit upp traditionen med målade pannåer och framställer dem i pedagogiskt syfte för förskolor. Här finns förstås en stor mangasamling. Man samlar också facklitteratur om barnliltteratur. Det senaste årets utgivning finns exponerat i ett bibliotek – för studier på plats. Allt äldre material står i magasin. Yasuko har bott i England där hon forskat om folksagor. Hon berättade att förutom att att sköta själva samlingen arbetar man också med information om barnlitteratur till skolbibliotek och offentliga bibliotek. Som avslutning på mitt besök i Osaka tog Yasuko med mig till ett shogunslott som låg på en kulle med fantastisk utsikt.

img_3442-1

Under min dag i Osaka hann jag få en liten inblick i Japans barnboksvärld, men samtalen med Yasuko gav mig också lite hum om hur vanligt vardagsliv i Japan ter sig. Det kändes väldigt roligt att nu i handlingarna från kongressen i Auckland läsa att Yasuko Doi finns med i juryn som väljer IBBYs HC Andersen pristagare!
Om ni planerar en resa till ett annat land och vill få reda på lite om barnboksläget där, kolla gärna www.ibby.org för att hitta kontakter eller hör av er till styrelsen! Vi tar också gärna emot reserapporter.
/Ulla Hjorton, ordförande IBBY Sverige


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *