Boksamtal

Välkommen att delta i IBBY:s digitala boksamtal!

Under hösten 2023 och våren 2024 genomför IBBY sex samtal kring olika barn- och ungdomsböcker. Du kan delta på ett eller flera av samtalen. Alla som deltar får ett eget exemplar av boksamtalsboken. Du anmäler dig via mejl direkt till Jenny Edvardsson, frokenje@gmail.com. Datum för anmälan står under respektive bok här nedan. I samband med att anmälningstiden gått ut får du ett bekräftelsemejl med besked om du fått plats på det digitala boksamtalet.  Max 10 personer kan delta på respektive samtal och det är först till kvarn som gäller.

Välkommen med din anmälan!

KOMMANDE BOKSAMTAL

Onsdag 24 april 2024 kl. 18.30
Boksamtal om ungdomsboken Pet
av Akwaeke Emezi (Trasten förlag)

I april 2024 samtalar vi om ungdomsboken Pet som har blivit uppmärksammad inte minst för sitt queerperspektiv. På förlagets hemsida står det: ”En tankeväckande och skrämmande bok om en varelse som rymmer från en konstnärs målarduk, och vars talang är att sniffa reda på monster – i en värld som hävdar att sådana inte existerar längre. Det finns inga monster längre, eller det är i alla fall vad barnen i staden Lucille får lära sig. Jam och hennes bästa vän Redemption har matats med denna vetskap hela sina liv. Men så möter Jam Pet, en varelse gjord av horn och färger och klor. En droppe av Jams blod på mammas tavla får Pet att vakna till liv och kliva ut ur duken. Nu måste Jam ifrågasätta allt hon har lärt sig. Pet har kommit för att jaga ett monster – och skuggan av något elakt som lurar i Redemptions hus. Jam måste kämpa, inte bara för att skydda sin bästa vän, men också för att ta reda på sanningen. Men frågan är, hur räddar du världen från monster om ingen vill erkänna att de existerar?”

Inför samtalet läser du boken, skriver upp sådant som du skulle vilja diskutera med andra och när vi ses påbörjar vi samtalet med de frågor och funderingar som boken väckt hos dig.

Du anmäler dig senast den 31 mars 2024 genom att mejla till Jenny Edvardsson, frokenje@gmail.com. Dagen efter sista anmälningsdatum får du ett mejl med information om du fått plats på boksamtalet och hur du ska göra för att få tillgång till boken. Vid ett genomfört boksamtal står IBBY för kostnaden för ditt bokinköp.

TIDIGARE BOKSAMTAL

Onsdag 25 oktober 2023 kl. 18.30
Boksamtal om bilderboken En nattpromenad
av Marie Dorléans (Lilla Piratförlaget)

En nattpromenad utsågs till årets bästa bilderbok 2021 av New York Times! Nu ska IBBY samtala om den. En nattpromenad är ett vardagsäventyr som vittnar om vår förundran för naturen som omger oss. Så här beskriver Lilla Piratförlaget boken: ”En mamma väcker sina barn mitt i natten. Det är dags. Uppspelta går familjen ut i den vackra sommarnatten. Världen är tyst, skuggorna skiftar form och luften är full av nattens dofter. Tillsammans promenerar de genom byn och ut på landsbygden. De har ju en tid att passa!”

Torsdag 30 november 2023 kl. 18.30
Boksamtal om mellanåldersboken Kanin, soldat, ängel, tjuv
av Katrina Nannestad (Harper Collins Nordic)

Katrina Nannestad är en prisbelönt författare från Australien. Nu ska IBBY samtala om boken Kanin, soldat, ängel, tjuv. På förlagets hemsida presenteras boken på detta sätt: ”Året är 1945 och andra världskriget lider mot sitt slut. På ett sjukhus i Berlin ligger nioåriga Sasja. Han har inte sagt ett ord sedan han lades in och ingen vet vem han är. Men genom små föremål börjar han minnas. Våren 1942 tvingades Sasja fly sitt hem i Ryssland efter att tyska soldater stormat hans by. Han tas om hand av en grupp soldater ur Röda armén, och Sasjas milda och kärleksfulla sätt skänker soldaterna hopp. De blir snart som en familj, och trots allt hemskt de tvingas gå igenom visar det sig att ljuset har en förmåga att tränga igenom även det djupaste mörker.”

Måndag 22 januari 2024 kl. 18.30
Boksamtal om ungdomsboken Bror
av Alex Khourie (Rabén & Sjögren)

Bror är en unik och brännande aktuell roman om att växa upp under svåra förhållanden och tvingas göra saker man inte vill. Men också om broderskap, lojalitet och mod. Författaren Alex Khourie (pseudonym) har under många år arbetat med ungdomar i kriminalitet och boken är inspirerad av verkligheten. På förlagets sida står det:

”Shit, bror.” Han spärrade upp ögonen. ”Vem ska du gå i krig med?”
Jag hade inte hunnit förbereda ett svar på frågan. Men jag såg på honom. Visste att jag behövde shunos hjälp för att lösa detta. Så jag sa som det var.
”Alla. Jag ska gå i krig mot alla.”
Försommarkvällarna är varma i Stockholmsförorten Alby. Fjortonårige Hussein och hans bästa vänner Charbel och Bilal spelar fotboll, kämpar med läxorna, stjäl cyklar och snattar energidryck och chips i närbutiken. Ett ganska vanligt tonårsliv. Samtidigt trappas gängkriget upp runtomkring dem. På torget diskuterar man vem som tagits av polisen, vem som skjutits till döds under natten. Och Hussein har ingen aning om att även hans liv snart kommer att ta en ny vändning. För när man väl klivit över gränsen finns ingen återvändo – eller?”

Tisdag 13 feb 2024 kl. 18.30
Boksamtal om bilderboken Mer än något annat glittrar det
av Hiroshi Osada och Ryoji Arai (Trasten förlag)

Den ALMA-prisbelönade illustratören Ryoji Arai och poeten Hiroshi Osada har skapat en meditativ bilderbok som är en hyllning till vattnet. På förlagets hemsida kan man läsa följande om boken: ”Detta är en bok om vatten och hur det är källan till allting, men också finns inuti allting som är vid liv. Ett poetiskt ögonblick mellan en förälder och ett barn som befinner sig i en båt på en älv utvecklar sig till en utforskning av vattnet som omgiver dem, och naturen som livnär sig av det.”

Torsdag 21 mars 2024 kl. 18.30
Boksamtal om mellanåldersboken Kuben
av Nils Lundkvist (Bonnier Carlsen)

Den yttersta vildmarkens historia: Kuben är första delen i en framtidsskildring om John som dras in i en livsfarlig kamp mot förtryck. Så här skriver förlaget om boken: ”Det är släpande sommarvarmt när lastbilen rullar över gruset på gårdsplanen. Visst kommer det en del transporter som hämtar möbler som Johns föräldrar bygger, men den här gången ska inget bord eller skåp forslas i väg. Det som lastas av är något som bäst kan beskrivas som en husvagn, fast ändå inte. En kub. Och ur Kuben kliver han, pojken. Marjo. Vem är han? Varför har han kommit till gården? Och vad är det mamma och pappa inte berättar? John fattar ju att det är något, deras viskande bakom stängd dörr. Samtidigt hörs statsapparatens drönare hovra ovanför trädtopparna. Mamma säger att hon måste ge sig av men hon kan inte säga vart, eller hur länge. Och på en gevärskula har någon ristat Oss får ni aldrig. Snart börjar John lägga ett pussel. Bit för bit anar han att hans familj inte är någon vanlig familj. Gården, skogen, bergen – den yttersta vildmarken som han älskar – är hotad. Och det värsta av allt: John vet inte längre vem han kan lita. På Marjo? Kanske. Det han vet är att tvillingpresidenterna som styr i söder vill ha mer landyta. Det han vet är att man har avläggare överallt. Det han börjar förstå är att de som vågar ansluta sig till motståndsrörelsen lever mycket farligt…”

Under perioden oktober 2023 – april 2024 genomförs IBBY:s digitala boksamtal med stöd av Kulturrådet.