Ukraina

GE BARNEN HOPP – GE DEM BÖCKER!

Ukrainska barnbibliotek är i ruiner. IBBY Sverige startar nu en kampanj för att stötta arbetet med återuppbyggnad av barnbiblioteken i Ukraina:

”ETT BIBLIOTEK I EN RESVÄSKA”

DU kan hjälpa till genom att swisha ditt bidrag. Alla pengar går oavkortat till IBBY Ukraina. På den här sidan kommer du också att kunna följa arbetet. Kampanjen sker i samarbete med Svenska Förläggareföreningen, Svenska Barnboksakademin, BULT, Svenska Tecknare och Svensk Biblioteksförening.

Ge ett bidrag till ”ETT BIBLIOTEK I EN RESVÄSKA” för återuppbyggandet av barnbiblioteken i Ukraina. Tack för Ditt stöd!

SWISH 1230588442 Plusgiro 55 77 87-9 

Mer info:
Affischer att skriva ut till kampanjen hittar du HÄR.
Rapport från Ukraina hittar du HÄR.
Material och artikler om Ukraina hittar du HÄR

”Ett bibliotek i en resväska”

Projektet som vi kallar ”Ett bibliotek i en resväska” kommer att få ta del av de pengar vår insamling inbringar. Det leds av Yulia Vasylenko och vänder sig till barn på flykt inom Ukraina. Hon är bibliotekarie i Ukraina som med stort hjärta och engagemang lyckats övervinna många av de hinder krig innebär för barns tillgång till böcker och berättelser.

Redan 2014 hade biblioteken i den ockuperade Donetsk-regionen i östra Ukraina tvingats stänga och istället etablerades ett nytt bibliotek i Mariupol. Under åren 2018-2022 var hon var ansvarig för Donetsk-regionens barn- och ungdomsbibliotek i Mariupol.  Yulia Vasylenko lyckades – från början helt ensam, men så småningom med allt fler medarbetare – med ihärdighet införskaffa ekonomiska medel till biblioteket och på bara drygt tre år byggdes en fungerande biblioteksverksamhet upp från i stort sett ingenting. Vid början av 2022 arbetade ett 40-tal personer i det moderna och välutrustade biblioteket och där fanns 50 000 böcker och en mängd teknisk utrustning såsom datorer, VR-glasögon och 3D-skrivare som besökarna kunde använda. Biblioteket i Mariupol hade då blivit en populär plats för barn och unga att besöka eftersom de där kunde undslippa den krigets vardag som de levt i sedan 2014. Våren 2022 belägrades Mariupol av ryska trupper och staden utsattes för kraftig beskjutning. Biblioteket med alla dess resurser är nu totalförstört.

Yulia Vasylenko

Numera bedriver Yulia Vasylenko och hennes kollegor biblioteksverksamheten i exil från det fria Ukraina. De kallar Donetsk-biblioteken för ”Ett bibliotek i en resväska” – allt som finns kvar av biblioteket i Mariupol kan i praktiken nämligen rymmas i en resväska! Med uppfinningsförmåga och modern teknik har Yulia Vasylenko och den övriga bibliotekspersonalen etablerat en verksamhet som till stor del bedrivs på internet med exempelvis tävlingar, utmaningar, möten, samtal, bokpresentationer och andra interaktiva evenemang. Men den virtuella resväskan växer samtidigt och antar konkret form genom att böcker skänks för att kunna användas vid återuppbyggnaden av det raserade biblioteket.

Mer info:
Yulia Vasylenko Facebook
#library_in_a_suitcase Facebook

Ukrainian Section of IBBY

c/o National Library of Ukraine for Children
I. Korchaka Str. 60
03190 Kiev

E-mail: ua_ibby@meta.ua
www.chl.kiev.ua
Facebook: @nbukids
Instagram: nbu_for_kids
Twitter: @NBU_for_kids

President
Ms Alla Gordiienko

Liaison Officers
Ms Olga Dubova
E-mail: o.dubova@yahoo.com

Ms Lyudmila Polikarpova
E-mail: ludmila777709@gmail.com