IBBY:s årliga barnlitteraturföreläsning

I samband med IBBY:s 70-årsdag instiftas år 2023 IBBY:s årliga barnlitteraturföreläsning. Varje år ger en utvald författare eller illustratör sin personliga syn på barn- och ungdomslitteraturen. Föreläsningen kommer att hållas i Lund i oktober varje år.

Föreläsningen organiseras av IBBY Sverige och Litteralund med stöd av Region Skåne.

IBBY:s årliga barnlitteraturföreläsning 2023

Åsa Lind, känd för sina böcker om Sandvargen (Rabén & Sjögren).
Foto: Ewa Stackelberg

Premiärföreläsningen hålls av Åsa Lind i Lunds stadshall den 26 oktober kl. 15:00. Åsa Lind talar under rubriken ”Boken, barnet, världen”. Utifrån egna erfarenheter, från både Sverige och andra länder, lyfter hon frågor kring barn och läsning. Var börjar och slutar en bok? När upphör barndomen? Och vilken är bokens plats hos barnet, i världen? Ett läsande barn äger hela världen, säger Åsa Lind. Det är därför vi måste värna boken, bygga nya bibliotek och arbeta mot censur.

Åsa Lind är en av våra främsta barnboksförfattare, mest känd för sina böcker om Sandvargen. Böckerna är översatta till 25 språk och räknas som en modern klassiker. Hon har också gjort flera uppmärksammade bilderböcker, tillsammans med illustratörer som Sara Lundberg, Joanna Hellgren och den belgiska konstnären Ingrid Godon.

HÄR kan du se föreläsningen på Youtube.

Föreläsningen organiseras av IBBY Sverige och Litteralund med stöd av Region Skåne.