Rapport från Ukraina

2023-10-23
Rapport från Ukraina. Ytterligare inköp som är till stor hjälp för verksamheten har kunnat göras. Här är de senaste inköpen som kampanjen ”Ett bibliotek i en resväska” bidragit till:

 • en bärbar dator – för den anställdes arbete
 • penna för surfplatta – för den anställdes arbete
 • hörlurar för surfplattan – för den anställdes arbete 
 • hörlurar för den bärbara datorn – för den anställdes arbete
 • skarvsladd 4,5 m kabel, 5 uttag Maxxter
 • flash USB 16 Gb
 • flash USB 128 Gb
 • power bank 10000 mAh
 • power bank 20000 mAh
 • skanner
 • skrivbordslampa
 • bokhylla
 • LED lampor USB 4 st.

2023-06-21
Rapport från Ukraina och projektet ”Ett bibliotek i en resväska” – drygt 30.000 kr har hittills kunnat skickas till Ukraina och dessa pengar har, tillsammans med en liten del egna medel, räckt till följande:

 • en bärbar dator – för den anställdes arbete
 • surfplatta – för den anställdas arbete
 • tangentbord för surfplatta – för den anställdes arbete
 • glas för surfplatta (skydd mot skador)
 • bärbara högtalare (för evenemang)

I ett inlägg på FB uttrycker Yulia Vasylenko, som tillsammans med sina kollegor bedriver biblioteksverksamheten i exil från det fria Ukraina, sin glädje över vad kampanjen hittills kunnat bidra med:

#бібліотека_у_валізі #library_in_a_suitcase

”Det är en välsignelse att ha vänner!!! Vår # Нал їотека їотека їотека _ i _ en _ resväska #library_ i _ en _ resväska stöds av kollegor inte bara från Ukraina, utan från andra länder!!! Och ja, nyligen fick vi gåvor från Sverige från IBBY Sverige!!! Ordförande för IBBY Sverige Margaretha Ullström och hennes kollegor på deras sidor och på organisationens hemsida berättade om vårt bibliotek, dess svåra öde (även bilden gjordes om oss – resväska, barn, böcker), och annonserade även en insamling och här är vi – vi har nya, så nödvändigt, utrustning!!! Och kollegor från Sverige gav, personligen, overkligt moraliskt stöd genom korrespondens. Känner alla möjliga saker: tacksam, exalterad, inspirerad… och jag har fortfarande HOPP!!! Tack kära kollegor, jag tackar personligen fru Alla Gordienko – Direktör för Nationalbiblioteket i Ukraina för barn – det var tack vare hennes kollegor från Sverige som fick reda på oss. Detta stöd inspirerar och ger styrka och tro.”

Det värmer även oss att så många vill bidra. Tack! Kampanjen fortsätter med full kraft. Det är enkelt att bidra till insamlingen: Swish 1230588442 eller plusgiro 55 77 87-9.

2023-05-23
Här är ett videoklipp som visar hur och vad National Library Ukraina for Children kämpar för. Du kan se videoklippet via Google Drive HÄR.

2023-03-08
Här kommer en första rapport från Ukraina och projektet ”Ett bibliotek i en resväska” . Klicka HÄR för att se bilder och läsa (pdf).

Bakgrund: ”Ett bibliotek i en resväska”

Projektet som vi kallar ”Ett bibliotek i en resväska” får ta del av de pengar vår insamling inbringar. Det leds av Yulia Vasylenko och vänder sig till barn på flykt inom Ukraina. Hon är bibliotekarie i Ukraina som med stort hjärta och engagemang lyckats övervinna många av de hinder krig innebär för barns tillgång till böcker och berättelser.

Redan 2014 hade biblioteken i den ockuperade Donetsk-regionen i östra Ukraina tvingats stänga och istället etablerades ett nytt bibliotek i Mariupol. Under åren 2018-2022 var hon var ansvarig för Donetsk-regionens barn- och ungdomsbibliotek i Mariupol.  Yulia Vasylenko lyckades – från början helt ensam, men så småningom med allt fler medarbetare – med ihärdighet införskaffa ekonomiska medel till biblioteket och på bara drygt tre år byggdes en fungerande biblioteksverksamhet upp från i stort sett ingenting. Vid början av 2022 arbetade ett 40-tal personer i det moderna och välutrustade biblioteket och där fanns 50 000 böcker och en mängd teknisk utrustning såsom datorer, VR-glasögon och 3D-skrivare som besökarna kunde använda. Biblioteket i Mariupol hade då blivit en populär plats för barn och unga att besöka eftersom de där kunde undslippa den krigets vardag som de levt i sedan 2014. Våren 2022 belägrades Mariupol av ryska trupper och staden utsattes för kraftig beskjutning. Biblioteket med alla dess resurser är nu totalförstört.

Yulia Vasylenko

Numera bedriver Yulia Vasylenko och hennes kollegor biblioteksverksamheten i exil från det fria Ukraina. De kallar Donetsk-biblioteken för ”Ett bibliotek i en resväska” – allt som finns kvar av biblioteket i Mariupol kan i praktiken nämligen rymmas i en resväska! Med uppfinningsförmåga och modern teknik har Yulia Vasylenko och den övriga bibliotekspersonalen etablerat en verksamhet som till stor del bedrivs på internet med exempelvis tävlingar, utmaningar, möten, samtal, bokpresentationer och andra interaktiva evenemang. Men den virtuella resväskan växer samtidigt och antar konkret form genom att böcker skänks för att kunna användas vid återuppbyggnaden av det raserade biblioteket.

Mer info:
Yulia Vasylenko Facebook
#library_in_a_suitcase Facebook

Se även: ibby.se/ukraina