Rapport från Ukraina

2023-03-08
Här kommer en första rapport från Ukraina och projektet ”Ett bibliotek i en resväska” . Klicka HÄR för att se bilder och läsa (pdf).

Bakgrund: ”Ett bibliotek i en resväska”

Projektet som vi kallar ”Ett bibliotek i en resväska” får ta del av de pengar vår insamling inbringar. Det leds av Yulia Vasylenko och vänder sig till barn på flykt inom Ukraina. Hon är bibliotekarie i Ukraina som med stort hjärta och engagemang lyckats övervinna många av de hinder krig innebär för barns tillgång till böcker och berättelser.

Redan 2014 hade biblioteken i den ockuperade Donetsk-regionen i östra Ukraina tvingats stänga och istället etablerades ett nytt bibliotek i Mariupol. Under åren 2018-2022 var hon var ansvarig för Donetsk-regionens barn- och ungdomsbibliotek i Mariupol.  Yulia Vasylenko lyckades – från början helt ensam, men så småningom med allt fler medarbetare – med ihärdighet införskaffa ekonomiska medel till biblioteket och på bara drygt tre år byggdes en fungerande biblioteksverksamhet upp från i stort sett ingenting. Vid början av 2022 arbetade ett 40-tal personer i det moderna och välutrustade biblioteket och där fanns 50 000 böcker och en mängd teknisk utrustning såsom datorer, VR-glasögon och 3D-skrivare som besökarna kunde använda. Biblioteket i Mariupol hade då blivit en populär plats för barn och unga att besöka eftersom de där kunde undslippa den krigets vardag som de levt i sedan 2014. Våren 2022 belägrades Mariupol av ryska trupper och staden utsattes för kraftig beskjutning. Biblioteket med alla dess resurser är nu totalförstört.

Yulia Vasylenko

Numera bedriver Yulia Vasylenko och hennes kollegor biblioteksverksamheten i exil från det fria Ukraina. De kallar Donetsk-biblioteken för ”Ett bibliotek i en resväska” – allt som finns kvar av biblioteket i Mariupol kan i praktiken nämligen rymmas i en resväska! Med uppfinningsförmåga och modern teknik har Yulia Vasylenko och den övriga bibliotekspersonalen etablerat en verksamhet som till stor del bedrivs på internet med exempelvis tävlingar, utmaningar, möten, samtal, bokpresentationer och andra interaktiva evenemang. Men den virtuella resväskan växer samtidigt och antar konkret form genom att böcker skänks för att kunna användas vid återuppbyggnaden av det raserade biblioteket.

Mer info:
Yulia Vasylenko Facebook
#library_in_a_suitcase Facebook

Se även: ibby.se/ukraina