Vägar till Världslitteraturen

Häromveckan presenterades listan över de som nominerats till ALMA priset 2013 på www.alma.se. Listan är omfattande. Den innehåller 207 namn på författare, illustratörer, läsfrämjande organisationer, berättare från 67 länder. Antalet kandidater har ökat kraftigt från förra årets 184 namn. Ett sextiotal av de nominerade är helt nya namn. Så nu återstår ett intensivt och gigantiskt arbete för juryn fram till mars nästa år, då namnet på årets pristagare tillkännages.

Nomineringslistan är med sina länkar en guldgruva för alla som är intresserade av litteratur från hela världen. Här kan man hitta namnkunniga författare och illustratörer med en gedigen utgivning bakom sig sida vid sida med nya, lovande namn.

För den som vill få en överblick över barn- och ungdomslitteratur från olika länder finns det även andra källor/hemsidor – förutom Almas nomineringslista – som är väl värda att utforska.

Den mest omfattande är nog www.varldslitteratur.se, som är en utveckling av Världsbiblioteket i Stockholms www.macondo.nu. Den ger kunskap om såväl barn som vuxenlitteratur och är sökbar via länder, namn, ämnesord. Botanisera gärna i denna, den är verkligen intressant!

Även i Den hemliga trädgårdens blogg, denhemligatrdgrden.blogspot.com som också är sökbar via www.ibby.se,  är det möjligt att söka såväl på enskilda namn, som på länder. Bloggen innehåller synnerligen läsvärda och intresseväckande artiklar.

Ett sista tips blir bokhandeln Bokspindelns webbplats www.bokspindeln.se. Även på denna webbplats finns information om litteratur från olika länder. Till skillnad från de andra webbplatserna ger denna sida enbart författarnamn och titlar, men utifrån dessa kan man själv gå vidare i sitt sökande via andra källor.

Och den som vill veta vad som finns att få tag i på olika modersmål har stor glädje av att söka i Bokspindelns katalog. Och självklart kan man hitta barnlittertur på olika språk på Internationella bibliotekets sida, www.interbib.se.

Så det är bara att ge sig ut på vandring i världslitteraturen!

Birgitta Alm

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *