Måndag 8 april: Romernas internationella dag

Sedan lång tid tillbaka har jag samlat på sagosamlingar. Numera har jag väl några hyllmeter. Särskilt förtjust är jag i de folkliga sagorna och till mina favoriter hör Lisa Tetzners fina sagosamling All världens vackra sagor i fyra band – En bok för varje årstid, en saga för varje dag. Här i Sverige utkom böckerna i slutet på 50-talet och därför kan man förvånas över deras medvetet väldigt internationella perspektiv. Här kan man hitta sagor från såväl Grönland som Sumatra.

bild (2)

När jag står i informationsdisken på biblioteket händer det ofta att pedagogstudenter kommer och särskilt frågar efter sagor från världens olika hörn. Och jag blir varm i hjärtat över att utbildningen värnar om det internationella perspektivet. Men det är inte alltid så lätt att hitta några böcker åt dem.  Och av Lisa Tetzners fina sagosamling finns inte många ex kvar och jag har inte hört om några planer på nyutgivning …

bild (3)

Därför blev jag så glad häromdagen när jag stod med en alldeles purfärsk bok från Kabusa böcker i min hand – Det var en gång det som inte var. En fin samlingsbok med romska sagor återberättade av Bagir Kwiek och Monica Hirsch med färgsprakande illustrationer av Jonas Rahm. För mig var alla sju sagorna nya spännande bekantskaper, men med både den klassiska sagotonen, ofta en finurlig twist och dessutom med tydligt vittnesbörd om romernas utsatta situation som sträcker sig förskräckande långt tillbaka i vår historia.

detvarengang3dhu

Måndagen den 8 april är det romernas internationella dag. Dagen firas till minne av den första romska kongressen som hölls i London 1971. Jag hoppas att många bibliotek kommer att ta tillfället i akt och skylta med Det var en gång det som inte var.

Och har ni vägarna förbi Göteborg ska ni inte missa Stadsmuseets nya utställning ”Vi är romer – möt människorna bakom myten”. Utställningen visas fram till den 12 januari 2014.

/Gertrud Widerberg


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *