Hjälpe-böcker

Jag tror att vi alla någon gång i livet har hittat en ”hjälpe-bok”, en sådan bok som säger att du inte är ensam, att det finns tröst att få, att det finns hopp, att fel kan rättas till. Vad som är en ”hjälpe-bok” för mig är kanske bara en bagatell för dig. Två viktiga ”hjälpe-böcker” för mig har varit (och är) Tove Jansons Vem ska trösta Knyttet? och Ursula Le Guins Trollkarlen från Övärlden. Dessa båda böckers livsklokhet finns alltid med mig. Är jag blyg och osäker kan jag citera tyst för mig själv: ”stig in och säg god afton/ så de ser att du är här.” När jag gjort något fel vet jag det som magikern Ged tvingades lära sig att det är mig själv jag måste konfrontera, inte projicera mina misstag på andra.

Någon klok människa har sagt att poesin kommer till den som behöver den. Jag tror att det är så med ”hjälpe-böcker” också, åtminstone för oss som har tillgång till bibliotek, som kan söka själv, som kan röra oss fritt, som kan välja. De kan inte de små barnen och inte alltid de lite äldre heller. Så, och det kan inte sägas för många gånger, läs högt för både små och stora barn. Hemma, i förskola och skola, på biblioteket, på fritidsgården.

Barn som lever under svåra omständigheter, i krig, i naturkatastrofer, i fattigdom behöver ”hjälpe-böcker” i stora mått. Vill du bistå? Genom projektet Children in Crisis

www.ibby.org/index.php?id=813 har du möjlighet att hjälpa. Genom att skänka en slant kan du ge ett barn någonstans i världen möjlighet att hitta sin ”hjälpe-bok”. Enklast är att sätta in pengar på IBBY Sveriges konto och meddela att dessa ska gå till Children in Crisis.

Ulla Forsén


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *