Sommartips

Visst vill ni passa på att göra något barnkulturrelaterat i sommar? Kommer ni till Göteborg får ni passa på att besöka det ganska nya Alfons kulturhus som invigdes i oktober 2012, inrett av samma scenograf som Junibacken i Stockholm, Tor Svae. Alfons kulturhus ligger nära, praktiskt taget mittemot, centralstationen i Göteborg, vid ingången till Trädgårdsföreningens fina park. Se till att också komma förbi Bokskåpet på Tredje Långgatan 29, Göteborgs enda renodlade barnbokshandel, kunnig personal, eget rum med böcker för de äldre och alltid en intressant utställning.

 

Alfons33_webb

Gävle konstcentrum ställer Joanna Hellgren och Ola Skogäng ut sina serieoriginal t om 1:e september. Flertalet av bilderna i utställningen är hämtade från Joanna Hellgrens serie Frances och Ola Skogängs serie Theos ockulta kuriositeter. Men här ingår även objekt, film och Joanna Hellgrens verk Au pair, som består av nio lampor med en serie tecknad direkt på lampskärmarna. Joanna var en av de utvalda barnboksillustratörerna i Kulturrådets svenska utställning i Bologna och är aktuell med bilderboken Mormors röda sjal av Åsa Lind och Blixtslukaren av Jonatan Brännström. Men här handlar det om de mycket arbetade blyertsteckningarna från serieböckerna som hon började sin tecknarkarriär med.

frances2-15webb

 

Norrköpings konstmuseum blir det verkligen bilderbokssommar, när utställningen Gulligt, läskigt, roligt slog upp portarna den 1 juni. Ett brett utbud av barnboksbilder från de senaste 100 åren utlovas och med Owe Gustavssons elefanter från Fem myror som följeslagare genom utställningens olika världar. Owe kommer senare i höst att ha separatutställning på Teckningsmuseet i Laholm, vernissage den 7 september.

 

OWE_G_Vernissagekortsbildliten


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *