En bok i present

Min man och jag var bjudna på barnkalas. Vi beslutade att jag skulle springa ut snabbt på lunchrasten och köpa en riktigt bra bok. Det skulle väl inte bli så svårt, jag som arbetar på barnbibliotek* och allt! Sagt och gjort jag rusade in till en av de större bokhandlarna i Göteborg. Men väl där blev jag bekymrad. Toppentitlarna jag tänkt ut fanns inte även om de inte hade så många år på nacken. Och när jag beslutat mig för att ge första boken i en serie hade de bara den senaste boken, del fem! Och samma sak med nästa serie jag försökte mig på.

Jag tänkte på alla de gånger då någon biblioteksbesökare bett mig tipsa om en bra presentbok. Visst har jag tipsat men jag har också levt i en falsk föreställning om att boken, om den är någorlunda ny, går att hitta i bokhandeln. Tack och lov finns det ju en räddning. Här i Göteborg har vi en underbar bokhandel, Bokskåpet. Där är fullt med precis de där bra böckerna som man vill få tag i och personalen brinner för barn- och ungdomslitteratur. Den här lunchrasten hann jag inte dit men numera tipsar jag alltid den som vill köpa barnböcker om att det är dit de ska gå. Visst är det reklam men de barnbokhandlar som finns i Sverige har det verkligen inte fett. Deras verksamhet räknas som kommersiell och omfattas därför inte av vanligt barnkulturstöd i olika former. De som arbetar där sliter för att få det hela att gå runt och för att de ska få finnas kvar.

Ni vet väl om att ni tack vare ert medlemskort i IBBY har 10 % rabatt på böcker i sex fina barnbokhandlar runt om i Sverige? Läs mer här: https://ibby.se/bli-medlem/

Så visst ska ni köpa en bok nästa gång ni går på kalas! Många barnböcker passar dessutom lika bra för oss vuxna. Men köp den i en riktig barnbokhandel och köp den med rabatt!

*”Mitt” bibliotek heter miini och ligger inrymt på Röhsska museet i Göteborg. Vi vänder oss till barn mellan 0-5 år. Tillsammans med Stadsbibliotekets övriga nichbibliotek (tillfälligt utlokaliserade under en omfattande utbyggnad och renovering) har vi blivit nominerade till årets bibliotek 2013 http://www.dik.se/artikel/21768/tre-nominerade-till-arets-bibliotek-2013 . Kom gärna och besök oss men gör det fort för den 23 april är vi tillbaka på Götaplatsen igen.

bokslukaren


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *