IFLA Satellite Meeting i Bangkok, Thailand, 14-15 aug 2013

Creating the Future: Preserving, Digitizing and Accessing all Forms of Children’s and Young Adults’ Cultural Heritage

Varje år arrangerar IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) en internationell kongress och i år var Singapore värd för det stora evenemanget. I anslutning till kongressen organiseras tematiska för – och efterkonferenser. I år anordnades för första gången en större internationell konferens, ett forum för forskare, bibliotekarier och andra specialister inom ämnet kulturarv, med särskilt fokus på barn och unga, i Bangkok. Samarbetspartners var de tre organisationerna IFLA, Thailands biblioteksförening, ThaiBBY och en institution TKpark(Thailand Knowledege Park). TKpark är ett bibliotek för barn och unga som byggdes 2004 inspirerat av bla Centre Pompidou i Paris. TK park är välbesökt och imponerande. Biblioteket är indelat i olika zoner, efter aktiviteter, behov och åldrar.  Aktiviteterna kring läsning och lärande är varierande och många. Man erbjuder också musik, film, dans, drama och annat, ungefär som en välorganiserad kulturskola. TKpark ligger på översta planet i ett av många gigantiska shoppingcenters som finns i Bangkok. Vi konferensdeltagare blev inbjudna till en festlig kväll på TKpark där barn och unga uppträdde med dans, musik och sång. Det finns för närvarande 11 TKparks i Thailand och man hoppas kunna utvidga och starta nya centra över hela Thailand.

Konferensen hade ett hundratal deltagare från ett femtontal, länder, främst från Sydostasien, men också från Iran, Lettland och Uganda. Framträdandena var mycket varierande. Allt från videos och föreläsningar av mer traditionell karaktär, till rim och ramsstunder med hela auditoriet.  Sverige representerades av ett föredrag författat av Maud Hell, ”Swedish Schools and Public Libraries in Collaboration with Cultural Heritage Institutions and Authors”. Presentationen inspirerade till många frågor!

Fördelen med en mindre konferens är naturligtvis att det blir mer familjärt och att möjligheterna till informella kontakter och utbyten är mycket goda.

ThaiBBY är en livaktig del av IBBY. Man arbetar aktivt kring bibliotek för gatubarn, barn med olika typer av funktionsnedsättning och barn som på olika sätt lever under små omständigheter. I sviterna efter tsunamin 2004 har man också samarbetat med olika NGOs. Man ordnar en årlig bokfestival och har arbetat med olika satsningar kring läsning, som tex Bookstart, sedan 2003. ”Tales in the Garden” är sagostunder utomhus i parker på lördagar, ett projekt som man är särskilt stolt över. Det kan väl vara något för oss att inspireras av här hemma – i alla fall under sommaren!

 

Ingrid Källström

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *