Med IBBY till Lampedusa!

Vi har alla tagit del av de förfärliga flyktingtragedierna på Medelhavet. Bland dem som lyckas ta sig över havet finns många barn. För att ge dem meningsfull sysselsättning och hjälp att bearbeta sina upplevelser, försöka ge dem hopp och framtidstro, arbetar IBBY Italien vidare med sitt projekt, Silent Books to Lampedusa. Som jag rapporterat om i tidigare bloggar här, har textlösa böcker samlats in genom IBBY-sektioner i olika delar av världen för att ingå i ett planerat barnbibliotek på Lampedusa. I det senaste numret av Opsis Barnkultur (nr 3 2013) finns mer att läsa om hur projektet fortskridit och om förväntningarna på vad biblioteket och böckerna ska komma att betyda för såväl flyktingbarnen som de bofasta. I juni fanns ett tiotal frivilliga på plats för att hjälpa till med att bygga upp biblioteket och ha aktiviteter med barnen. Läs deras entusiastiska rapporter!

Nu anordnas ett andra IBBY-läger på ön veckan 15-22 november som ytterligare ett steg på vägen mot förverkligandet av biblioteket. Frivilliga är välkomna att delta! Fokus är på olika former av läsfrämjande verksamhet bland barnen. Man kan läsa högt eller berätta – på uppfinningsrika sätt i brist på gemensamt språk! – eller hitta på någon annan aktivitet tillsammans med barnen. Så här säger Deborah Soria, initiativtagare till projektet: “You can help us to organize read-aloud activities or bring your expertize of the best practices for children’s libraries in remote or disadvantaged areas: don’t worry about the language – we have plenty of silent books and translation from English to Italian will always be available!”
Intresserad av att delta? Hör av dig till info@ibby.se, så skickar vi mer information.

Många böcker har skänkts till biblioteksprojektet, både med och utan text. Och fler kommer att behövas, men inte just nu. De har inte möjlighet ta emot fler för tillfället. Vill du skänka något, är penningbidrag till IBBY Italia däremot mycket välkomna. Verkar detta krångligt, kan du i stället sätta in pengarna på IBBY Sveriges konto, plusgiro 557787-9, så skickar vi dem vidare. Ange att bidraget gäller Lampedusa, vare sig du skickar direkt till IBBY Italia eller via IBBY Sverige.

Ser fram mot att så småningom få läsa rapporter från novemberlägret och att följa hur projektet fortsätter – med öppnandet av biblioteket och mötet där mellan barn och böcker.

/Pia Cronholm


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *