Barnboksfestival på Aruba!

66-thickbox_default

Festival di Buki pa Mucha -Barnboksfestival på Aruba!

Aruba är en av de fyra autonoma länderna inom Konungariket Nederländerna. Aruba är den minsta av de så kallade ABC-öarna, Aruba, Bonair, Curacao. Öarna ligger som ett pärlband strax norr om Venezuela. Aruba har drygt 100 000 inv och ca 35 000 bor i huvudstaden Oranjenstad.  Huvudspråken är papiamento, spanska och engelska med det officiella språket är nederländska.

För tjugotredje gången arrangerade nationalbiblioteket på Aruba sin årliga barnboksfestival.

Personer med anknytning till berättelser, bild, sång, musik och förlag bjuds in till en intensiv vecka.  I år var vi sexton medverkande från Aruba, Bonair, Curacao, Surinam, Nederländerna och Sverige.  Till varje festival produceras en bok. Årets festivalbok  var ”Een Reu…reu…reuzenslang!! författad av Curt Fortin och illustrerad av Mariella van de Beek, utgiven på Levendig Uitgever förlag , i en upplaga av 2000 ex.  Boken delas ut gratis till de skolor som anmäler att de vill ha ett ”författarbesök” under festivalen och alla som köper en barnbok  i bokhandeln under festivalveckan får festivalboken på köpet.

Det märktes att arrangörerna hade rutin på att ordna Barnboksfestival. Allt fungerade otroligt smidigt. Varje morgon hämtades vi av volontärer som skjutsades oss runt mellan skolor och klasser. Det var mycket spännande och roligt. Trots att jag hade ett schema var det helt omöjligt att förutse vad jag skulle möta.  Somligt var likt och annat var olikt de vardags situationer jag varit med om i samband med författarbesök i skolor och på bibliotek.  Vad jag gjorde jag då i skolklasserna.? Jag hade ju med mig böcker förstås, för det var ju en bokfestival! ”Knacka på” gjorde succé. Vi pratade om vilda djur för årets festivalbok visade sig vara en berättelse om ett vilt djur, en orm. Det här med de vilda djuren var något som jag fick utveckla under veckans gång.  Jag försökte presentera Sverige lite lättsamt, några ramsor&sånger och så Pippi Långstrump för stås.  Språkförbistringen var också en utmaning men tack vare volontärerna så gick det mesta galant!

Förutom klassbesöken hade vi program på de två biblioteken. Dessutom var jag vid två tillfällen med i ett diskussionsprogram i radio om barnkultur . Varannan kväll var det ett ”social event” och vi kunde ha trevligt tillsammans under lättsamma former. Hela festivalen var ett fantastiskt arrangemang i samarbete med alla volontärer och drygt 25 sponsorer.  Vad förvånades jag över? Jo, att boken och nöjesläsning inte var så vanligt förekommande, vare sig bland barn eller vuxna.  Det har funnits ett Bookstart projekt men det har avbrutits för finansieringen upphörde. Jag hoppas Bookstart  kan få möjlighet att vidareutvecklas.

Jag är otroligt glad över mina erfarenheter från Aruba, jag lärde mig massor och jag åker gärna tillbaka igen!!
Ingrid Källström
styrelsen för 
IBBY Sverige

Här finns fler bilder från barnboksfestivalen


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *