Honour List – vi som väljer

Honour List

Honour List, är en katalog som innehåller korta presentationer av framstående, nyutgiven barn- och ungdomslitteratur från IBBY:s alla medlemsländer. Katalogen utkommer vartannat år (jämna år). Varje medlemsland lyfter fram tre böcker utifrån tre kategorier – författare, illustratör och översättare. Författaren, illustratören och översättaren från respektive land får diplom och uppmärksamhet på IBBY:s världskongress.

I Sverige väljs böckerna till Honour List ut av en grupp bestående av medlemmar i IBBY respektive representanter från IBBY:s styrelse. Denna gång har gruppen bestått av Susanne Sandström (styrelseledamot), Irja Löfberg Nilsson (medlem), Linda Odén (medlem), Catarina Walles (medlem), Johanna Stenlund (medlem) och Jenny Edvardsson (styrelseledamot). Under hösten kommer du att få stifta bekantskap med personerna som arbetat med urvalet.

Irja Löfberg Nilsson

Vem är…?

Förutom att jag har ett stort läsintresse gillar jag att löpträna och sticka. Jag spenderar gärna helgerna och semestern vid fritidshuset.

Vad gillar du att läsa?

Det mesta men kanske fram för allt bilderböcker, grafiska romaner och socialrealistiska romaner.

Vilken är din absoluta favoritbok?

Donna Tartts Den hemliga historien var under många år den stora favoriten och har hängt med länge.

Vad läser du just nu?

Just nu läser jag Ett hastigt rent rop av Siobhan Dowd och Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot.

Varför är det så viktigt att lyfta fram barn- och ungdomsböcker?

För att den är så fantastiskt bra! Och för att barn och unga är våra viktigaste läsare.

Du har varit med i arbetet med Honour List 2022. Vad har du framför allt letat efter när du läst och gjort ditt urval (fokus bilderböcker)? Har du kunnat se några trender eller tendenser i den litteratur som du läst?

Jag har nog främst sett till samspelet mellan bild och text eftersom jag tycker att det är det som gör en riktigt bra bilderbok. 

Det blev uppenbart för mig när jag läste så många nya bilderböcker att den svenska utgivningen har kommit långt vad gäller representation i bilderböcker. Det var väldigt fint att se.

Miljöförstöring, klimatförändringar men också kärlek till naturen skulle jag säga är något av en trend jag märkte av i senaste årens bilderboksutgivning.


Publicerat

i

av

Etiketter: