Honour List-nominerade 2024

Honour list är en katalog där tre böcker från varje medlemsland i IBBY, utgivna under de två senaste åren, presenteras i tre olika kategorier. Varje land lyfter fram en författare, en illustratör och en översättare.

Böckerna som valts ut till katalogen ska inspirera till utgivning i andra länder för att uppfylla IBBY´s målsättning om att verka för internationell förståelse genom barnboken. Katalogen kan tjäna som hjälpmedel för förläggare och bibliotekarier. Här ges en bra översikt från många länders utgivning; vad man själv vill lyfta fram som bra litteratur och som kan ge förlagen tips till översättning eller till inköp på originalspråk för biblioteken.

Här kan du läsa IBBY Sveriges nomineringar till Honour List 2024:

FörfattareJohan Rundberg med boken Dödsängeln (Natur & Kultur, 2021)

Om boken
1880-talets Stockholm är en skoningslös plats för den som är fattig, särskilt för en flicka. 13-åriga Mika är föräldralös och har växt upp på ett barnhem. Hon har lärt sig att överleva i denna hårda miljö genom snabbtänkthet och iakttagelseförmåga. Hennes talang upptäcks av polismannen Hoff som anlitar henne som sin medhjälpare. Det udda paret får i uppdrag att söka efter dottern till en rik företagsägare och de dras in i en otäck historia där nyfödda barn mördas av någon som kallas Dödsängeln. Samtidigt närmar sig Mika svaret på gåtan om sitt eget ursprung. Denna historiska roman förmedlar suggestivt en svunnen tid med dess dofter och ljud inom ramen för en spännande berättelse. Boken skildrar också de stora skillnader mellan olika samhällsklasser och mellan män och kvinnor som rådde vid denna tid. Mika måste kämpa mot fördomar och förtryck med de medel hon har i form av intelligens, omdöme och en känsla av vad som är rätt eller fel.

Om författaren
Johan Rundberg, född 1973, är författare till bilderböcker, lättlästa böcker och kapitelböcker för mellanåldern. Han debuterade 2001 med bilderboken Hopplösa lillasyster, där huvudpersonen får prova på att ta hand om ett litet syskon. Kärlekspizzan och Knockad Romeo är kapitelböcker för mellanåldern som handlar om kärlek, medan trilogin Häxknuten för samma åldersgrupp kombinerar vardag med skräck. Dödsängeln är den tredje boken i serien historiska romaner som utspelar sig i Stockholm på 1880-talet med barnhemsflickan Mika i huvudrollen. För den första boken i serien – Nattkorpen – fick Johan Rundberg Augustpriset 2021.

***

IllustratörLotta Geffenblad med boken Tant Sol (Lilla Piratförlaget, 2022)

Om boken
Sätt på dig solglasögon för att inte bländas, förbered dig på en resa som tar en dag eller ett år. En resa i en särdeles magiskt skimrande bilderbok med bildlig värme och innerlig känsla för språket på rimmad vers. En bilderbok som på en och samma gång är fiktion och fakta, en berättelse och en förklaring.


För det vetgiriga barnet med en liten svart katt berättar världens varmaste tant om de under hon utför varje dag på jordklotet – de som utgår från himlavalvet och som påverkar allt liv från väder, grödor, djur, människor till humör. Tant Sol är ständigt närvarande var du än befinner dig på jordklotet – i din förort med höghus, bilar och ett myller av intressanta individer – eller, när du sover, på andra sidan för att väcka ett annat barn med en tupp. 
Ja så är det, vi är här tillsammans alla under en och samma sol.

Men sitt interaktiva anslag uppmanar Geffenblad läsaren till att utforska, undersöka och lära sig naturvetenskapliga/fysikaliska fenomen. Lotta Geffenblad briljerar med blandteknik, och ett uttalat sinne för detaljer i bilder som kännbart gestaltar fenomen som värme, solsken (i olika temperatur), ljus och skugga. 


I Tant Sol finns mycket att upptäcka och lära om vad som utmärker och gäller för årstider och högtider. Tant Sol är en klart och starkt strålande juvel.

Om illustratören
Lotta Geffenblad föddes 1962 i Lund. Lotta Geffenblad har många strängar på sin kreativa lyra: som animatör, illustratör till andras böcker och annan media, illustratör och textförfattare till egna bilderböcker, kreatör av rekvisita och masker till teatern och som lärare och föreläsare vid olika lärosäten.

Efter studier vid Beckmans designhögskola 1982-1985 inleddes åren som prisbelönt animatör, ofta i samarbete med andra. ”Bland Tistlar” (2005), en stop motion-animerad film, i samarbete med Uzi Geffenblad har visats på internationella filmfestivaler och vunnit flera priser.

1989 debuterade Lotta som illustratör till bilderboken ”Vinga på Villovägar ”tillsammans med Gun Jacobson. Med ”Astons stenar”, om den empatiske samlande hunden, som vann första pris i Bonniers manustävling 2004, debuterade hon som författare och illustratör till egen bilderbok. ”Astons stenar” blev även animerad film och sattes upp som teater. Sedan dess har det blivit mer än 40-talet böcker, både egna och som illustratör tillsammans med andra författare däribland Ulf Stark, Jujja Wieslander och Frida Nilsson.

Lotta Geffenblad har erhållit flera priser för sin samlade illustrations- och bilderboksproduktion, som Elsa Beskow-plaketten 2009 och Ottilia Adelborg-priset 2018.
Lotta Geffenblad arbetar med olika analoga och digitala tekniker (bl.a. collage, cut-out) – hennes illustrationer utmärker sig med utsökt detaljrikedom och underfundig humor.

Som en av Sveriges mest fruktsamma och uppskattade bilderboksmakare kan bland hennes verk nämnas ”Syster plus och syster minus”, hennes böcker om Prick och Fläck och de nyligen tillkomna om Tora och Tytte.

***

ÖversättareOlov Hyllienmark för boken Hajtänder av Anna Woltz (Lilla Piratförlaget, 2022)

Om boken
Atlanta har bestämt sig för att hon ensam ska cykla runt den stora sjön. Det är 360 kilometer, och hon måste vara hemma igen imorgon. Det är galenskap, men det är den enda hon kan komma på att göra. Det enda hon kan göra för att glömma att hennes mamma är sjuk och att hon på läkarbesöket imorgon kommer att få reda på exakt hur illa det är. När Atlanta bara har kommit några få kilometer krockar hon med Finlay som har rymt hemifrån för att hans mamma bryr sig inte om honom längre. Han har tagit med sig sin mammas lyckoamulett, en påse med hajtänder, fast han vet att hon behöver dem nästa dag. Atlanta och Finlay börjar cykla tillsammans, den ena för att han vill slippa sin mamma och den andra för att hon absolut vill ha kvar sin. Det blir en resa som kommer att förändra båda två.  

Om översättaren
Olov Hyllienmark föddes 1965 i Värmland, Sverige. Han bor numera i Stockholm och arbetar sedan 1999 som översättare av skönlitteratur, sakprosa, serier och barn- och ungdomsböcker. Han översätter böcker från nederländska, italienska, engelska och norska. De senaste åren har han bland annat översatt Anna Woltz barnböcker Alaska, Lilla Piratförlaget, 2020, Gips eller när jag fixade hela världen på en dag, Lilla Piratförlaget, 2021 och nu senast Hajtänder, Lilla Piratförlaget, 2022. Olov Hyllienmark har prisats för sina översättningar. Han tilldelades priset Årets översättning för Marieke Lucas Rijnevelds debutroman Obehaget om kvällarna, Tranan, 2021.

***


Publicerat

i

av

Etiketter: