Outstanding Books 2025 – IBBY Sveriges nomineringar

Vartannat år nomineras bra böcker/media för unga med funktionsnedsättning i olika kategorier till utmärkelsen  Outstanding Books for Young People with Disabilities.

Det är IBBY Canada som väljer och sammanställer de bästa böckerna i en katalog som sprids till alla IBBY-sektioner. Dessutom görs en utställning som visas på barnbokmässan i Bologna och som sedan turnerar över världen. 

De olika nomineringskategorierna är:

• specialutgivning för barn med särskilda behov: böcker på teckenspråk, BLISSPictogramtaktila bilderböcker med mera

• bilderböcker från ordinarie utgivning där bilderna är enkla att avläsa, tydliga konturer och rena färger

• bilderböcker och/eller berättelser där unga med funktionsnedsättning porträtteras


IBBY Sverige nominerar i år fem böcker. Vi är glada att presentera dem här:

Vanliga människor: autistens guide till galaxen

Text: Clara Törnvall
Illustration: Anneli Furmark
Förlag: Natur & Kultur (2023)

Clara Törnvall gör ett perspektivskifte och ifrågasätter vad som egentligen är ”normalt”. Med denna roliga, insiktsfulla och raka bok stakar hon ut vägen mot en bättre, mer inkluderande värld. Känslan av att alla mänskor är udda på sitt sätt förstärks av illustratören Anneli Furmarks blommande människor som trevande träffas, försöker kommunicera eller sjunker in i sig själva. Litteratur som är stark och sårbar på samma gång.


Utflykt (Nu ska vi prata! Utflykt)

Text: Embla Sue Panova & Jessika Linde Brundin
Illustration: Lina Sandquist
Förlag: Speja Förlag (2023)

I ”Utflykt” står barnets rätt till språk i fokus. Med hjälp av språk-superhjälten Poff visas de vanligaste TAKK/stödtecknen. Lina Sandquists illustrationer bidrar starkt till en lekfull och tydlig berättelse om Bims utflykt till skogen.


Aron Tiger lär sig simma

Text: Aron Anderson & Ebba Dagsdotter
Illustration: Ebba Dagsdotter
Förlag: Ordberoende Förlag (2022)

Aron Tiger är på simhallen med sin klass. Han är den enda som inte stojar och leker i vattnet, för han kan inte simma utan fungerande ben. Kaninen Pia dyker upp (eller faktiskt ner i vattnet) och visar att det inte är omöjligt. Hon vill hjälpa Aron att lära sig, om han är beredd att kämpa. Illustrationerna i collageteknik ger ett stilrent och lekfullt uttryck åt berättelsen.


Lillys tics: eller – Vem är det som bestämmer?

Text: Anna-Karin Kask
Illustration: Vendija Rozenblate
Förlag: Lava Förlag (2023)

Lilly gillar inte höga ljud, eller kanelbullar om det inte är mormors. Hon gillar inte när det är ovädersdagar, för då är alla inomhus på rasterna. Då blir det nervöst i Lillys kropp, det kliar inuti och hon bara måste harkla sig. Lillys tics är en berättelse om att inte vara som alla andra och om hur viktigt det är att ha en vän när det känns tungt.


Mina brott, utbrott och sammanbrott

Text: Åsa Stenholm
Illustration: Jonas Lindén
Förlag: Rabén & Sjögren (2023)

Det här är Sebastians dagbok från en vecka när mycket går sämre än vanligt för honom, som har autism, och hans kompis Axel som har ADHD. ”Mina brott, utbrott och sammanbrott” beskriver upplevelsen av att leva med autism inifrån. Den låter den neurotypiska majoriteten förstå den autistiska tankevärlden på ett unikt sätt. Samtidigt erbjuder den en sällsynt spegel för barn med NPF.

***

Läs mer om Outstanding Books HÄR.


Publicerat

i

av

Etiketter: