Boka din plats till höstens första boksamtal

Nya spännande boksamtal – IBBY kommer i samarbete med Svenska Pen och Dawit Isaak-biblioteket låta höstens boksamtal vara en del av Banned Books Week Sverige med ett första boksamtal just under vecka 41.

Du kan delta på ett eller flera av IBBYs boksamtal, som sker via zoom. Du anmäler dig via mejl direkt till Jenny Edvardsson, frokenje@gmail.com. Datum för anmälan står under respektive bok här nedan. Max 10 personer kan delta på respektive samtal, så i samband med att anmälningstiden går ut får du ett bekräftelsemejl med besked om du har en plats på samtalet och då en länk till zoom. (Som alltid – först till kvarn gäller!)

Välkommen att reservera din plats redan nu!

***
BOKA NU!

Gender QueerBoka din plats senast den 8 september 2024

Banned Books Week Sverige
Tisdag 8 oktober 2024 kl. 18.30-19:45 (via zoom)
Boksamtal om ungdomsboken Gender Queer
av Maia Kobabes (Cobolt förlag)
Översättare: My Bergström

Maia Kobabes prisbelönta uppväxtskildring handlar om att utforska sin identitet för att senare komma ut som ickebinär och asexuell. Den uppriktiga och självutlämnande berättelsen om livet som queer har gjort ”Gender Queer” till en kontroversiell bok i USA, där den i flera år legat överst på listan över de mest förbjudna böckerna i amerikanska skolor och bibliotek. ”Gender Queer” innehåller även ett fördjupande förord av författaren ND Stevenson och ett efterord av Maia Kobabe som placerar in boken i dagens debatt om frågor som rör kön och identitet.

Inför samtalet läser du boken, skriver upp sådant som du skulle vilja diskutera med andra och när vi ses påbörjar vi samtalet med de frågor och funderingar som boken väckt hos dig.

Du anmäler dig senast den 8 september 2024 genom att mejla till Jenny Edvardsson, frokenje@gmail.com. Dagen efter sista anmälningsdatum får du ett mejl med information om du fått plats på boksamtalet och då en länk till zoom.

***
HÖSTENS ANDRA BOKSAMTAL:

Lilla svarta fiskenBoka din plats senast den 6 oktober 2024

Onsdag 6 november 2024 kl. 18.30-19:45 (via zoom)
Boksamtal om barnboken Lilla svarta fisken
av Samad Behrangi (l’Aleph)
Illustratör: Farshid Mesghali
Översättare: Emma Hägglund Wallgren

Lilla svarta fisken blev ursprungligen publicerad 1968. Berättelsen i Lilla svarta fisken av Samad Behrangi berättas av en gammal fisk som pratar med sina 12 000 barn och barnbarn. Hon berättar om en liten svart fisk som lämnar tryggheten i sitt samhälle i strömmen och ger sig ut på äventyr i världen. Boken blev flerfaldigt prisbelönt, men förbjöds i Iran innan revolutionen 1979, då den ansågs vara en politisk allegori som inspirerade revolutionärer och ungdomar.

Enkelheten i en ”barnbok” om en fisk som vågar beblanda sig med andra sorters varelser och andra sätt att leva, erbjuder en användbar diskussion för alla åldrar om de stora frågorna i hjärtat av politisk debatt. Samtidigt kan yngre läsare engagera sig med Lilla Svarta Fiskens individuella upplevelse. Skulle de våga gå emot vad deras beskyddande mor sa åt dem? Kan det någonsin vara en bra idé? Farorna är tydliga i denna berättelse, men det är även belöningarna. Kan de föreställa sig hur det var för Lilla Svarta Fisken att se nya varelser och platser för första gången? Att bli attackerad och att få nya vänner? Det här är en berättelse som kan tolkas som drama och dans, skrift och konst.

Inför samtalet läser du boken, skriver upp sådant som du skulle vilja diskutera med andra och när vi ses påbörjar vi samtalet med de frågor och funderingar som boken väckt hos dig.

Du anmäler dig senast den 6 oktober 2024 genom att mejla till Jenny Edvardsson, frokenje@gmail.com. Dagen efter sista anmälningsdatum får du ett mejl med information om du fått plats på boksamtalet och då en länk till zoom.

***
HÖSTENS TREDJE OCH SISTA BOKSAMTAL:

Bröderna LejonhjärtaBoka din plats senast den 5 november 2024

Torsdag 5 december 2024 kl. 18.30-19:45 (via zoom)
Boksamtal om barnboken Bröderna Lejonhjärta
av Astrid Lindgren (Rabén & Sjögren)
Illustratör: Ilon Wikland (6-9 år); Jesper Waldersten (9-12 år)

Skorpans bror Jonathan har berättat om landet Nangijala, dit man kommer när man dör. För Skorpan är sjuk och ska dö. ”I Nangijala får man vara med om äventyr från morgon till kväll”, säger Jonathan. ”För det är i Nangijala som alla sagor händer.” Några dagar senare brinner det i huset där de bor och Jonathan dör själv. Och tänka sig, precis som Jonathan lovat så ses de i Nangijala. Fast allt är inte underbart i sagornas och lägereldarnas land. På andra sidan bergen ligger Törnrosdalen där den onda Tengil tagit makten och gjort folket till slavar. Uppe i en håla i bergen håller han urtidsdraken Katla … En gravsten på Vimmerby kyrkogård gav Astrid idén till Bröderna Lejonhjärta. Där stod det: ”Här vila späda bröderna Fahlén, döda 1860”. Då visste hon att det skulle bli en saga om döden och om två bröder.

Inför samtalet läser du boken, skriver upp sådant som du skulle vilja diskutera med andra och när vi ses påbörjar vi samtalet med de frågor och funderingar som boken väckt hos dig. Notera att det finns en utgåva med de klassiska illustrationerna av Ilon Wikland, och en senare utgåva med de mörkare illustrationerna av Jesper Waldersten. Du kan välja att läsa den ena boken eller njuta av bilderna i båda.

Du anmäler dig senast den 5 november 2024 genom att mejla till Jenny Edvardsson, frokenje@gmail.com. Dagen efter sista anmälningsdatum får du ett mejl med information om du fått plats på boksamtalet och då en länk till zoom.

***

HÄR kan du läsa om våra tidigare boksamtal.


Publicerat

i

av

Etiketter: