Styrelsen för IBBY Sverige

margareta

Margaretha Ullström, ordförande,  (invald 2018)

Värmlänning i förskingring  – bor sen några år tillbaka  i en liten by på pendelavstånd från Stockholm. I hela mitt yrkesverksamma liv har jag på ett eller annat sätt ägnat mig åt barn, barns läsning och barnlitteratur.   IBBYs arbete med att ge barn och unga, oavsett social och geografisk bakgrund, möjlighet att läsa skönlitteratur är ytterst centralt.  För mig handlar läsning  om att fördjupa insikten om själva livet och bidra till att skapa kraft att förändra världen till en bättre plats. 

margaretha.ullstrom@gmail.com 

IMG_8280


Agneta Månsson
, kassör (invald 2016)

Bosatt i Uppsala. Pensionär som har varit barn- och skolbibliotekarie, konsulent vid två länsbibliotek och bibliotekschef. Tycker mycket om berättelser, såväl muntliga som i text. Är också förtjust i bilder av olika slag – i böcker, målningar, grafik, foto. Vill bidra till att många, många fler barn och unga får möta böcker och konst, oavsett vilka barnen är och var de befinner sig.

agneta.ch.mansson@gmail.com

Helena-bergendahlHelena Bergendahl, webbansvarig
(invald 2013)

Illustratör för barnböcker, läromedel och tidningar som också arbetat som projektledare för ett barnbiblioteksprojekt i Georgien.
Har varit med i Svenska tecknares styrelse.
Uppdaterar hemsidan och är ansvarig för illustratörsfrågor

Studio Mjölkbutiken
Oxhagsgatan 6
414 69 Göteborg
+46 (0)703-287798
helenabergendahl@gmail.com

matswanbladMats Wänblad (invald 2014)
Författare och översättare. Har sedan debuten 1996 skrivit en stor mängd barn- och ungdomsböcker. Arbetar mycket med författarbesök i skolor, ofta i form av skrivprojekt.
I IBBYs styrelse ansvarar han bland annat för att vi har artiklar med i varje nummer av barntidskriften Opsis barnkultur.

+46 (0)730 588 116
mats.wanblad@gmail.com

Anna Bogeus (invald 2019)

jobbar som redaktör för barn- och ungdomsböcker på Alfabeta Bokförlag. Här får jag jobba med många fantastiska författare, illustratörer och översättare. Jag har varit gästföreläsare på skrivar- och bilderbokskurser på Linnéuniversitetet och Konstfack, varit med på bilderboksredovisningar på HDK, och följt med författare på barnboksfestivaler i bl a Frankrike och Polen. Kontakterna med utländska förlag på bokmässorna i Bologna och Frankfurt, ger en spännande utblick över barnböcker från andra delar av världen. Att genom böcker få stimulera fantasin, presentera andra världar och ge möjlighet till igenkänning för barn och unga känns roligt och angeläget.

anna.bogaeus@alfabeta.se

Porträtt
Charlotte Goobar
(invald 2016)
Bibliotekarie och utvecklingsledare med inriktning skolbibliotek, på Internationella biblioteket i Stockholm. Är speciellt intresserad av läs- , språk-, och skriv-stimulans för alla barn och ungdomar.
En hjärtefråga är de estetiska och konstnärliga uttrycks-formernas egenvärde för utveckling, hälsa och lärande

charlotte.goobar@gmail.com

Jenny Edvardsson (invald 2019)

Jenny Edvardsson är lärare i svenska och historia, läromedelsförfattare och föreläsare. Hon försöker på olika sätt inspirera till läsning och hon önskar att alla barn och unga oavsett samhällsklass får möta litteratur i sin vardag. Särskilt brinner hon för pojkars läsning. Jenny sitter sedan år 2017 med i Svensklärarföreningens styrelse.

frokenje@gmail.com

Susanne Sandström (invald 2019)

är konstvetare, arkeologoch (barn)bibliotekarie. Redaktör för den ideella nättidskriften för barn- och ungdomslitteratur Bazar Masarin. Medförfattare till boken med förteckning över barnböcker: Drakar och kläder – svartsjuka och väder: barnböcker i teman för förskolan och de första skolåren (Arbetar med en ny bok nu med böcker utgivna 2016-2019).
Drivs av att lyfta litteratur och bild och författarna/illustratörerna till barn, pedagoger, föräldrar, andra vuxna. Viktigt med respekten för barnet och dess vilja till läsning (ogillar pekpinnar).

ssand0211@gmail.com

Klara Svae- sekreterare

är frilansande barnkulturproducent. Hon jobbar läsfrämjande med uppdrag av bland andra Svenska Institutet och med verksamheten Barnutställningar.nu där hon producerar turnerande barnutställningar med mottot Leka, Lära, Läsa för bibliotek och länsmuseer.

klarasvae@hotmail.com

2 reaktioner på ”Styrelsen för IBBY Sverige”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *