Gulliverpriset 2014 tilldelas Susanna Ekström

Juryns motivering:

SusannaE_gulliver14Susanna Ekström är förskollärare och litteraturpedagog och arbetade under många år som universitetsadjunkt vid Stockholms universitet. Genom sitt stora engagemang i små barns rätt till kultur och skapande verksamhet har hon varit en stor inspiration för pedagoger och förmedlare av barn- och ungdomslitteratur.

Hon är en uppskattad lärare, föreläsare, debattör och författare, och sedan länge engagerad och drivande i Läsrörelsens projekt ”Berätta, leka, läsa”, där syftet är att lyfta barns läsning och få vuxna att läsa mer för barnen. I projektet ”Läs för mig, pappa!” fick hon möjlighet att entusiasmera många pappor att läsa mer böcker för sina barn. Hon har också under många år skrivit engagerade, kunniga och inspirerande artiklar om barnlitteratur, främst i Opsis Barnkultur, men även i många andra publikationer.

När Susanna Ekström själv förklarar vikten av att alla barn får möta kultur i alla dess former gör hon det med orden: ”Det ger livsglädje, oförvägenhet och mening.” De orden beskriver också hennes eget engagemang för barns läsning och konstnärliga verksamhet. Susanna Ekström har i många år skänkt pedagoger och förmedlare just glädje, mening och mod.

Gulliverpriset utdelas varje år till den som genom verksamhet av kritisk, teoretisk eller praktisk karaktär väsentligt bidragit till att öka förståelsen för barn- och ungdomsboken. Pristagaren utses av Gulliverkommittén som består av representanter för Svenska barnboksinstitutet, Svenska förläggareföreningen, Svenska bokhandlareföreningen, Svenska tecknare, Sveriges författarförbund, Sveriges Radio/Television/Utbildningsradion och IBBY Sverige. Priset består av ett diplom samt en penningsumma.

Susanna Ekström kunde inte delta på IBBY Sveriges årsmöte den 4 mars, det tillfälle då priset vanligen överlämnas. Hon får i stället sitt diplom på Bok & Bibliotek i Göteborg i höst och säkerligen får vi då lyssna till ytterligare några kloka ord från henne!

/Pia Cronholm


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *