Något har hänt!

"Brune" af Håkon Øvreås og Øyvind Torseter (ill.)På en och samma dag, den 29 oktober, delades två fina priser ut till barn- och ungdomslitteratur. Det ena var Nordiska rådets barn- och ungdomspris i litteratur där priset i år gick till Norge. Vinnande bok är ”Brune” av Håkon Øvreås och med illustrationer av Øyvind Torseter. Det är en mellanåldersbok som tyvärr ännu inte är översatt till svenska. Det är andra gången som Nordiska rådet prisar en barn- eller ungdomsbok.

5768visningarTidigare samma dag kunde man lyssna till den avgörande och alltid lika spännande och lärorika diskussionen mellan barnen i juryn för Barnens Romanpris. En diskussion som slutade med att  ”5768 visningar på Youtube” av Ralf Novak-Rosengren och Anita Santesson (Opal) utsågs till årets vinnare. Boken som redan tidigare vunnit pris i Podiums och Le Romane Nevimatas skrivartävling handlar om Rosita som går i åttonde klass och tillhör de resande. Säkert kan många unga känna igen sig i Rosita och hennes tankar och samtidigt ger boken en inblick i de resandes upprörande historia och hur den faktiskt kastar sin skugga ända in i vår samtid och Rositas vardag.

Felicia_08_SV.inddFörra året, i samband med romernas internationella dag den 8 april, hade jag glädjen att kunna tipsa om en helt nyutkommen bok med romska sagor, ”Det var en gång det som inte var” av Bagir Kweik och Monica Hirsch (Kabusa). Den gången blev jag så glad, böcker om, av eller med romer har genom åren varit sällsynta. Men sedan 2013 har något hänt! Nu prisas alltså en ungdomsbok om en flicka från de resande och tidigare i år utkom serieboken ”Felicia” av bokens huvudkaraktär Felicia Iosif och Sara Olausson (pionier press). En allåldersbok om Felicia från Rumänien som är en av de som vi ser sitter och tigger på gatorna. Boken finns utgiven både på svenska och engelska och för varje sålt ex går 10% till hjälpinsatser för andra som likt Felicia försöker klara livshanken genom att tigga. I slutet av boken uppmanas dessutom läsarna att själva skildra sitt möte med någon som tigger i de tomma rutor som finns förberedda.

Från Olika förlag har det dessutom kommit tre fina små böcker för de yngre med romska barn i huvudrollen, ”Camping & kurragömma”, ”Badbomber & simhopp” och ”Dansbus & kaktrubbel”.

Alla tre skrivna av Marin Salto och med illustrationer av Marcus Gunnar Pettersson. Marin Salto är förresten en psedonym för skrivarparet Marie Tomicic och Karin Salmson. Det är bara i den sistnämnda som barnens romska tillhörighet påtalas annars nämns det inte med ett ord. För den invigde ger kanske ändå det faktum att &-tecknet på omslaget bytts ut mot det romska hjulet från romernas flagga en fingervisning. Och i slutet på varje bok finns en kort informationstext till den vuxne.

katitziPersonligen ser jag, som barnbibliotekarie, fram mot romernas internationella dag 2015, äntligen finns det flera fina böcker att skylta med på vår barnavdelning. Och självklart får Katitzi vara med för hon verkar aldrig sluta att fascinera de unga läsarna, och det trots att den första boken faktiskt kom ut redan 1969!

/Gertrud Wideberg


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *