Glimtar från IBBY-kongressen, 2016 i Auckland

Vi vill gärna dela med oss av den spontana summering som Charlotte Goobar mailade ut till styrelsen efter att hon kommit hem från IBBYs kongress i Auckland. Varsågoda!

Onsdagen den 17 augusti, innan själva kongressen startade var jag med på den skolbibliotekstur som arrangerades av IBBY-kongressen. Två bussar fullastade med kongressdeltagare, for iväg för att besöka olika skolbibliotek runt om i Auckland. Alla besökte dessutom National Library of New Zeeland, Services to Schools och även det nya, prisade folkbiblioteket Devonport Library
Det var en väldigt bra och intressant dag och väldigt matnyttig för mig, som ju jobbar riktat till skolbibliotek!

img_0053

Torsdagen den 18 augusti
Vid registreringen på kongressen fick alla deltagare en fin, orange kasse med den fylliga programkatalogen mm. Dessutom fanns i varje kasse ett handskrivet välkomstbrev från ett barn bosatt i Auckland! Jag fick brev från Elenor, 7,5 år, som berättar om sin favoritbok och sin favoritplats i hemstaden.

Namnlöst 2

Under dagen träffar jag bland annat Linda Stiernholm, den IBBY-medlem som tog kontakt med styrelsen efter uppmaningen i nyhetsbrevet. Linda hade också besökt mig på Internationella biblioteket tidigare på sommaren, för att vi skulle ses och talas vid innan resan.

 

Glimtar från första kongressdagen:
Torsdag, fredag och lördag var det bland annat tematiskt ordnade, valbara spår med föreläsningar. Det var verkligen inte lätt att välja bland alla spännande föreläsningar…På torsdagen valde jag dels The past informs the Present. Politics and History in YA Och senare på dagen spåret Translation in a Multilingual World

Under det passet gjorde Erik Titusson en väldigt bra, tydlig och klar presentation av Peter Pan-priset. Första kongressdagen avslutades med presentationer av vinnarna av IBBY-Asahi Reading Promotion Awards: Read with Me, Iran , och Big Brother Mouse, Laos  två olika, och vart och ett, fantastiska läsfrämjandeprojekt, vilka ni säkerligen redan känner till.

img_0137

 

 

 

19 augusti
Fredagen började riktigt tidigt, kl. 07:00 (!), med författarfrukost på AUT, The Auckland University of Technology, beläget strax intill kongressanläggningen. Vi fick lyssna på Kyle Mewburn, Ruth Paul, Melinda Szymanik, Donovan Bixley , Mandy Hager och Maria Gil – alla författare och/eller illustratörer från Nya Zeeland.

Även på eftermiddagen var det möjligt att välja mellan några enstaka programpunkter. Vi var oerhört många som ville höra dels Roger Mello tala om illustrationer. Och när Raina Telgemeier berättade om sitt serieskapande krävdes det dubbelt så stor sal för att alla som ville skulle rymmas.

15:50 Illustration Unbound – Narrative Art Across Genres, Age Groups, Cultures and from Paper to Pixels and Beyond med bland annat Roger Mello.
17:00: My Life is a Comic and Comics are My Life med Raina Telgemeier.

20 augusti
”Tack vare” att jag och min kollega från Stadsbiblioteket båda missuppfattat att vi skulle ha valt en författarfrukost, så fick vi vara med även om lördagens frukost – kl. 07:00 igen! Som tur var var det andra författare denna gång. Nu fick vi tillfälle att höra ytterligare några barnboksskapare från Nya Zeeland berätta om sitt arbete:
Sandra Morris, Sally Sutton och Gavin Bishop

Lördag kväll var det Hans Christian Andersen Award Dinner. Det var en storslagen tillställning, i en vacker och spektakulär miljö ner i hamnen. Med tal och väntetider mellan maträtterna, så blev det dock en ganska lång och sen kväll – efter en väldigt lång och upplevelserik dag. Och sanningen att säga, så var vi nog många som var rätt så trötta när bussarna tillbaka till hotellet avgick. En extra rolig händelse från festkvällen, var att Sacha Alyson, som startat Big Brother Mouse, satt vid samma bord som jag. Vi hann prata en hel del om litteratur, språk, projekt, IBBY och även om Internationella biblioteket, vilket resulterade i att jag, när vi var tillbaka på hotellet, fick välja 5 barnböcker på lao, ur deras utgivning för att ta med till IB och införliva i biblioteksbeståndet.

21 augusti
Att, som ganska ny styrelseledamot, vara med vid General Assembly på söndag förmiddag var mycket lärorikt, stimulerande och intressant för mig! Det gav snabbt en bättre förståelse för IBBY som helhet och världsomspännande organisation, men också för de olika delaktiviteterna som bedrivs. Det blev också så tydligt vilken bra och viktig organisation IBBY är.
Handledningen till Silent Books väckte stort intresse och fick mycket positiv respons! Jag var glad att jag hade några utskrivna ex med, så att några intresserade kunde få.
En representant från IBBY Australien berättade för mig att de ville informera om handboken i sitt nyhetsbrev.
Trots att många intressanta möten och föreläsningar inte har omnämnts, blev detta långt. Snälla, ta det för vad det är: en spontan summering, glimtar från kongressen, som jag vill dela med mig av till er.
/Charlotte Goobar


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *