Böcker är en outtömlig källa till frihet!

MindrebildurTOM

Bilden är från Boken om Tom som finns på svenska i översättning av Helena Vermcrantz, Förlaget Hjulet

Ett möte med den brasilianske illustratören och författaren Andre Neves. Artikeln har varit publicerad i Opsis Barnkultur. 

Det är i slutet av årets internationella barnboksvecka och det har varit en intensiv vecka. Vi träffas i hotellobbyn, tolken är lite försenad.  André talar knackig engelska så vi konverserar med enstaka ord. Jag tar fram boken Tom som är den enda som finns utgiven på svenska (Förlaget Hjulet, i översättning av Helena Vermcrantz) Vi är bägge illustratörer, vi tittar på bilderna och pekar och jag frågar -Teknik? André svarar: -Akryl! Collage! Ingen dator! Han visar med händerna att originalen är stora, säkert 30% större än i tryck.

Sen kommer tolken och vi kan förstå varann lättare. Vi pratar om barnboksmässan i Bologna. André som är utbildad i bland annat Italien är där varje år. Han illustrerade sin första bok -95 men det var inte förrän 2001 som han började skriva själv, och nu har han illustrerat runt 80 titlar och räknas till en av Brasiliens mer välkända bilderboksmakare. Nuförtiden tackar han nej till att illustrera andras manus, han vill koncentrera sig på sina egna. -Det är också lättare att bli utgiven då, säger André, förlagen föredrar en enda upphovsman.

Tom kom ut i Brasilien 2012. Det är en filosofisk bok om en pojke som kanske har autistiska drag, eller bara helt enkelt väldigt inne i sin egen värld, och hur omvärlden försöker nå honom. Jag associerar till Gro Dahle och Svein Nyhus bok Snäll – Det kan vara det symboliska och tekniskt skickliga sättet att arbeta med bilder, eller att det är en berättelse som berör existentiella och psykologiska problem. Det är kontrastrikt men samtidigt lätt och luftigt. Ljusa målade pastellfärger och mörka grå träd i collageteknik placerar Tom i en drömsk odefinierad miljö utan djup där man inte riktigt vet vad som är på riktigt.

ib-samtal

Under seminariet i Stadsbibliotekets rotunda några dagar tidigare berättar André om den speciella bildkultur han är uppvuxen med och hur mycket den har påverkat hans bildskapande. Han kommer från Recife i norra Brasilien. Här har många olika kulturer mötts, den afrikanska, ursprungsbefolkningens och den som holländska kolonialister tog med sig. Recife och Olinda är kända för sin säregna bildkultur, marionetter i trä som kallas för mamulengos, och under karnevalen; stora dockor i papier maché.

teatro-de-mamulengo-630x410

Jag vill veta mer om hur hans bakgrund syns i hans bilder och André pekar och visar;

-Se här, sådana här näsor som jag ritar; det är sådana näsor det är på våra dockor. Och så tar han fram telefonen och visar bilder från en utställning där han gjort träskulpturer av sina illustrationer från Tom.

-Det var så roligt att arbeta i trä, utbrister han, och det är lätt att se att hans illustrationer fått en extra dos av berättarglädje när de blivit tredimensionella.

André Neves är också mycket engagerad i olika läsfrämjandeprojekt, främst genom att åka runt och läsa högt för barn. Och detta gör han mycket och gärna, det kan de barn som talar portugisiska och fått besök av André under internationella barnboksveckan berätta om. Han är en karismatisk berättare och brinner för läsfrämjande. Organisationen som han arbetar med heter Ong Cirandar. De ägnar sig åt volontärarbete på bibliotek som är byggda utan några som helst anslag, alla böcker är skänkta och alla de som arbetar på biblioteken är oavlönade. Dessa bibliotek kan ligga många dagars resa in i Amazonas.

När jag ska avsluta intervjun med att fråga om ett drömprojekt svarar André ur hjärtat:

-Att alla barn ska få tillgång till böcker, såklart! Sen förstår han att jag syftade på bokprojekt och svarar:
-Jag vill göra böcker med mer fantasi. Jag vill få tid att skriva mer om det.
-Tycker du inte om böcker som baserar sig på verkligheten? frågar jag.
-Jo, men de kan bli så moraliska. Böcker om verkligheten handlar så ofta om att man ska göra rätt och fel.
-Alla mina böcker har lite av mig själv i sig, en liten gnutta av något som har hänt mig på riktigt, men sen fantiserar jag runt det. Böckerna kan handla om barn som vill leva bland molnen, kossor som blir sjöjungfrur eller fåglar som flyger in i ett barn. Böcker är en outtömlig källa till frihet!
/Helena Bergendahl


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *