IBBY-café på Bokslukaren i Stockholm

Bild: Jenny Edvardsson

Allvar blandades med stänk av humor i samtalet mellan Per Gustavsson och Mats Strandberg vid  IBBY-caféet på barnbokhandeln Bokslukaren i Stockholm. Torsdagen den 20 februari.  Det var ett samarbete mellan IBBY, Rabén & Sjögren och Opals förlag. Ett tjugotal personer kom för att mingla, lyssna och delta i samtalet.  IBBYs ordförande Margaretha Ullström hälsade alla välkomna till detta första IBBY-café genom att berätta om IBBY med tonvikt på IBBY Honour List.  Därefter ägnades IBBY-caféet åt två av de svenska bidragen till Honour List 2020, nämligen ungdomsberättelsen Slutet av Mats Strandberg  utgiven av Rabén & Sjögren och bilderboken Om dagen tar slut med text avLisa Hyder utgiven av Opals förlag. Samtalet leddes av Rabén & Sjögrens redaktör Ylva Blomqvist som kom med skarpa och öppnande frågor till de båda upphovsmännen. Samtalet rörde sig fram och tillbaka kring vilka särskilda utmaningar som infinner sig när något så ångestladdat som klimathot behandlas i skönlitterär form för barn och unga. Båda böckerna utgår ju till exempel från kometer och inte ett direkt klimathot. 
Är klimathot ett typiskt motiv i svenska böcker i vår samtid eller dominerar det ungdomslitteraturen över hela världen?  Det är en av de frågor som väcker nyfikenhet  inför Honour List 2020. Kanske får vi genom den en fingervisning om hur väsentligt klimatfrågorna numera är i samtidens barn- och ungdomslitteratur? 

IBBY Honour List är en betydelsefull aktivitet inom IBBY internationellt. Det är en bokförteckning som produceras vartannat år, där medlemsländerna presenterar verk av framträdande författare, illustratörer och översättare. Tillsammans bildar dessa presentationer en förteckning över de allra bästa barn-  och ungdomsböckerna i hela världen. De tre nominerade titlarna från Sverige kommer att ställas ut tillsamman med de övriga ländernas titlar under 2020 och 2021, på IBBY-kongressen i Moskva 2020, på barnboksmässan i Bologna, på institut och bibliotek i Zürich, Arizona, St. Petersburg, i Japan och Bratislava. 

IBBY Sverige har utsett följande titlar till IBBY Honour List 2020: 

•Författare: Slutet av Mats Strandberg

•Illustratör:  Om dagen tar slut med bild av Per Gustavsson, författare Lisa Hyder. 

•Översättare: Angie Thomas ungdomsroman The Hate U Give översatt avAmanda Svensson

Läs mer om de utsedda titlarna i  Opsis Barnkultur nr 1 2020 eller här.

/Margaretha Ullström


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *