Internationella barnboksdagen

Bild: Roger Mello

Den 2 april firas den internationella barnboksdagen för att lyfta fram barnlitteraturen och för att på olika sätt inspirera till läsning. Detta år är temat för barnboksdagen The Music of Words, vilket illustreras med denna poster av den brasilianske illlustratören Roger Mello.

The Music of Words fick några av oss i styrelsen att börja fundera. Hur tolkar vi detta tema? Vi började direkt tänka på poesi och dikter men också på romaner skrivna med ett väldigt poetiskt språk eller i en form som påminner om poesi. 

Margaretha Ullström, IBBY Sveriges ordförande, kom att tänka på samlingen Längst inne i mitt huvud (2005), där det finns en hel del av Barbro Lindgrens poesi. Barbro Lindgren är en av Sveriges mest älskade barnboksförfattare. 2014 tilldelades hon ALMA-priset – Astrid Lindgren Memorial Award. En av Margarethas absoluta favoritdikter av Barbro Lindgren är ”Nu föds ett barn” ur Gröngölingen är på väg (1974) med sitt perspektiv på människans liv på jorden. Dikten tonsattes av Georg Riedel och finns med på cd:n Nu sjunger näktergalen
Margaretha gillar diktantologier för barn då de bidrar med skilda ingångar till poesin och de ger möjlighet att möta olika känslolägen och behov. En av hennes favoriter är Barnens versbok utgiven i många upplagor under årens lopp. En annan favorit hos Margaretha är den underbara antologin Poesiboken i serien Min nya Skattkammare som är rikligt försedd med illustrationer.  

Jenny Edvardsson gillar prosalyrik och när hon hörde temat The Music of Words kom hon direkt att tänka på Poet X av Elizabeth Acevedo. Poet X är en stark och gripande skildring om en ung kvinna som i sin anteckningsbok vågar skriva ner allt det som hennes röst inte förmår uttrycka. Det är en bok om identitet, kärlek och familjerelationer. Det är samtidigt en bok om att våga göra sin röst hörd, att bli den som man själv vill vara. 

En annan roman som hamnar inom prosalyrik är Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson. Det är författarens memoarer skriven på fri vers. Här får man följa en svart flicka som växer upp i USA på 1960- och 1970-talet. Det är en berättelse om att söka och hitta sin plats i tillvaron.
Precis som Margaretha gillar Jenny diktantologier. Ett par nya antologier är Dikter för unga: Älskad poesi – från Predikaren till Johannes Anyuru (2021) och Berör och förstör: dikter för unga (2019). Här finns dikter för alla och envar. Den första antologin hade både äldre och nyare dikter medan den sistnämnda främst har dikter av samtida svenskspråkiga poeter.  

Vilka barn- och ungdomsböcker börjar du tänka på när du hör internationella barnboksdagens tema The Music of Words? Dela gärna med dig genom att skriva en kommentar till inlägget.

Böcker som nämns i texten
Längst inne i mitt huvud av Barbro Lindgren
Gröngölingen är på väg  av Barbro Lindgren
Barnens versbok red. Siv Widerberg
Poesiboken Min nya skattkammare
Poet X av Elizabeth Acevedo
Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson
Dikter för unga: Älskad poesi – från Predikaren till Johannes Anyuru 
Berör och förstör: dikter för unga red. Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *