Vi jobbar med Honour List 2024 (del 2)


Nu är arbetet med Honour List 2024 i full gång! 

Honour List är en katalog som innehåller korta presentationer av framstående, nyutgiven barn- och ungdomslitteratur från IBBY:s alla medlemsländer. Katalogen utkommer vartannat år (jämna år). Varje medlemsland lyfter fram tre böcker utifrån tre kategorier – författare, illustratör och översättare. Författaren, illustratören och översättaren från respektive land får diplom och uppmärksamhet på IBBY:s världskongress. HÄR kan du läsa mer om katalogen.

I Sverige väljs böckerna till Honour List ut av en grupp bestående av medlemmar i IBBY respektive representanter från IBBY:s styrelse. Under några veckor framöver kommer vi att presentera de som arbetar med att välja ut böcker från Sverige. Gruppen består av sex deltagare: Jenny Edvardsson (sammankallande), Susanne Sandström, Stefan Borg, Catarina Walles, Irja Löfberg Nilsson och Linda Odén. 

Först ut var Irja. Information om henne hittar du HÄR. Idag får du veta mer om Linda Odén.

Namn: Linda Odén.

Arbetar som: gymnasielärare i svenska och historia på en gymnasieskola utanför Göteborg och som vfu-lärare på svensklärarutbildningen på GU.

Gillar att läsa: Jag läser mycket och varierat, för gamla och unga, poesi och prosa och i de flesta genrer utom fantasy. Gärna böcker av författare från olika länder för att få en geografisk bredd. 

Favoritboken från 2022: Det får bli en trio. Bäst för unga läsare var Yani av Nora Khalil och Grim av Sara Bergmark Elfgren. Bäst för vuxna läsare var Naturliga beteenden av Golnaz Hashemzadeh Bonde.

Världens bästa barn- eller ungdomsbok: En sådan är självklart svår att utse, men en gammal klassiker som jag ofta återkommer till är Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian. Mer nutida och väldigt bra är Comedy Queen av Jenny Jägerfeld.

Om du fick vara en barn- eller ungdomsbokskaraktär, vem skulle du vilja vara: Hm, svår fråga. Som barn älskade jag L M Montgomerys karaktär Emily, som är lite mindre känd än hennes karaktär Anne på Grönkulla. 

Vilken barn- eller ungdomsboksförfattare/illustratör skulle du vilja få möta: Det hade varit spännande att få träffa Shaun Tan som tilldelades ALMA-priset 2011. Hans böcker är fantastiska, både illustrationerna och texterna.


Publicerat

i

av

Etiketter: