Nominering Peter Pan-priset: Frågornas bok

Snart är det dags att utse 2024 års Peter Pan-pris, som delas ut till en översatt bok som breddar och berikar den svenska barn- och ungdomsboksvärlden. Innan dess kommer vi att berätta mer om de nominerade böckerna. Här presenterar vi Frågornas bok.

Frågornas bok: urval

Text: Pablo Neruda
Illustration: Paloma Valdivia
Översättning: Hanna Nordenhök
Förlag: Bokförlaget Trasten
Originalets titel: Libro de las Preguntas
Ursprungsland: Chile
Översatt från spanska

Frågornas bok är den sista bok den chilenske poeten och nobelpristagaren Pablo Neruda skrev innan sin död 1973. Illustratören Paloma Valdivia har valt ut ett 70-tal frågor från bokens dikter, som hon illustrerat i Frågornas bok: urval.

Frågornas bok: urval är en filosofisk och poetisk bok – ”Vem väcker solen när den sover på sin brinnande bädd?”, ”Väntar alla tårar som ingen gråter i små sjöar?”, ”Vem skrek till av glädje när färgen blå kom till?”. Bokens frågor är lekfulla, paradoxala och drömlika, men har inga svar. Små och stora läsare uppmuntras därför själva att med nya ögon utforska det universum vi lever i och får även näring till fantasin. Med innerlig glädje har Hanna Nordenhök varsamtgjort översättningen.

Paloma Valdivias enkla och stiliserade illustrationer breder ut sig över sidorna, nästan som olika slags mönster. Bilderna har många detaljer att upptäcka och bland bokens 80 sidor finns dessutom sex stycken gatefoldutvik. Färgskalan går i dämpad turkos, rött och gult, ofta på mörk botten. Genom illustrationerna på första och sista uppslaget knyter hon ihop bokens alla frågor. En bonus är symboliken i illustrationerna på omslagets insidor, som även de lockar till tankar och känslor.

Frågornas bok: urval är en bok att njuta långsamt av, gärna med stillsam, instrumental musik i bakgrunden.

/ Pia Niemi


Publicerat

i

av

Etiketter: