Nominering Peter Pan-priset: Rädda Sorya

Snart är det dags att utse 2024 års Peter Pan-pris, som delas ut till en översatt bok som breddar och berikar den svenska barn- och ungdomsboksvärlden. Innan dess kommer vi att berätta mer om de nominerade böckerna. Här presenterar vi Rädda Sorya.

Rädda Sorya – Chang och solbjörnen

Text: Trang Nguyen
Illustrationer: Jeet Zdung
Översättning: Hien Ekeroth
Förlag: Bokförlaget Barnens Val
Originalets titel: Chang hoang dã – Gấu
Ursprungsland: Vietnam
Översatt från vietnamesiska

När Chang är åtta år är hon med om en uppskakande händelse som får henne att bestämma sig för att bli viltvårdare och arbeta för att skydda naturen i regnskogen i Vietnam. Trots omvärldens förutfattade meningar om vad en flicka kan göra övervinner hon alla svårigheter och uppnår sitt mål. Chang får hand om solbjörnen Sorya som hittats övergiven i skogen. Den lilla björnungen ska återföras till naturen och Chang får uppvisa mycket tålamod och stor påhittighet för att lyckas med uppdraget.

Rädda Sorya – Chang och solbjörnen berättar en engagerande och känslofylld historia som samtidigt förmedlar ett viktigt budskap om nödvändigheten att visa större hänsyn mot naturen. Det är också en upplyftande berättelse om att tro på sig själv och sträva mot ett mål trots hinder i form av andras fördomar och patriarkala samhällsstrukturer.

Författaren Tran Nguyen är själv viltvårdare och miljöaktivist. Illustrationerna av Jeet Zdung består både av slående vackra akvarellmålningar där läsaren verkligen förnimmer regnskogens ångande fuktighet eller tycker sig höra ljuden från nattdjuren under stjärnhimlen och av modernt mangainspirerat serieberättande.

/Stefan Borg


Publicerat

i

av

Etiketter: