Brev-och bildväxling mellan barn i Sverige och Japan

Rinkeby-Hachioji tur och retur. Brev-och bildväxling mellan barn i Sverige och Japan i samarbete med Gunilla Lundgren, Eriko Kitadai, Arina Stoenescu.

Under Bokfestivalen i Rinkeby 24-25 maj släpptes boken Rinkeby-Hachioji tur och retur, som handlar om brev-och bildväxlingen mellan barn i Rinkeby och barn i Hachioji, en stadsdel i Tokyo, mellan 2016 och 2023.

I Sverige är det författaren Gunilla Lundgren, i Hachioji skolbibliotekarien Eriko Kitadai som har hållit i arbetet. I Rinkeby är det flera grupper av barn som medverkat, barn i “De romska barnens skrivarklubb”, en skolklass på Askebyskolan samt barn som deltar i “Bästa biblioteksklubben” på Rinkeby bibliotek. Barnen i Rinkeby är sex till tolv år, i Hachioji nio till tio år.

Det här är verkligen en jättefin bok där vi kan läsa en del av de hundratals brev som barn i Hachioji och Rinkeby skrivit till varandra. De berättar om sin skola, sina intressen, vad de gillar för mat och vad deras namn betyder. Boken är också rikligt illustrerad med foton och teckningar som barnen skickat med breven. Ett extra plus är att boken är tvåspråkig, alla texter är översatta till svenska respektive japanska, för att vi alla ska kunna ta del av barnens texter. Hela behållningen – över 9 000 kr! – från försäljningen av böckerna på Bokfestivalen går till barn och böcker i Gaza och Ukraina.

Författare Gunilla Lundgren med medförfattare på Rinkeby Bokfestival 2024.
Foto: Kenneth Abrahamsson

Publicerat

i

,

av