Välkommen att delta i IBBY:s digitala boksamtal!
BOKSAMTAL – 2025
IBBY Sverige inbjuder till digitala boksamtal med inspiration från våra svenska priser och utmärkelser för barn- och ungdomslitteratur. Ett tillfälle för dig att fördjupa dig i de bästa böckerna som kommit ut under året. Utforska både nya och etablerade författarskap, prata om litterära kvaliteter, vad som prisas och varför tillsammans med andra medlemmar. Under sju tillfällen 2025 har du möjlighet att diskutera barnlitteratur med andra intresserade. Vi presenterar vinnarna och vald bok löpande …
Här är samtliga datum:
• Onsdag 26 mars – Peter Pan-priset:
Pardalita av Joana Estrela (Berghs Förlag)
• Onsdag 23 april – Stora bokvalet:
Vi kommer ändå bara bli becknare av Rihab Garci (Bonnier Carlsen)
• Onsdag 21 maj – Slangbellan
• Torsdag 18 september – Elsa Beskow-plaketten
• Torsdag 9 oktober – Samarbete med Svenska PEN kring Banned Books week
• Torsdag 6 november – Nils Holgersson-plaketten
• Onsdag 3 december – Astrid Lindgren-priset
Tid & plats: kl 18.30-19.45 via digital länk / Teams.
Övrigt: Du läser boken innan träffen och skriver ner de tankar du har kring boken, som du vill prata om. Cirkelledare är Klara Önnerfält, ledamot i IBBYs styrelse.
Kvällarna är exklusiva för våra medlemmar. Inte medlem ännu? Du är välkommen att bli det här: IBBY.se/bli-medlem
Anmäl dig till klara@ibby.se. Möteslänk skickas ut några dagar i förväg inför varje samtal. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.
OM BÖCKERNA 2025

Vinnare av Stora bokvalet 2025
Torsdag 23 april 2025 kl. 18.30-19:45 (via Teams)
Boksamtal om ungdomsboken Vi kommer ändå bara bli becknare
av Rihab Garci (Bonnier Carlsen)
Det är mellan höghusen och dess innergårdar, pipasberg och powerkings från Amos livs som livet i orten händer, inte minst för Samir, Sebbe och Selma. På gångbroarna över bilvägarna har de sprungit tillsammans sen de var bebeks, lekt kull och sparkat boll, skrattat, gråtit och älskat. Men också sprungit rusher och haft paraknas.
Och nu är det sista året av grundskolan. Sista året tillsammans som klass, och det är vinna eller försvinna denna vår, som deras lärare Leila brukar säga. Och visst har hon rätt. Det är den här våren allt kommer att avgöras. Men bara inte i skolbänken.
Vi kommer ändå bara bli becknare är berättelsen om ett gäng niondeklassare i en Stockholmsförort. Med humor och värme skildrar högstadieläraren och influencern Rihab Garci hur Samir, Selma, Sebbe och de andra i klassen kämpar för att allt ska bli bra den här sista våren innan skolan slutar. Med träffsäkert språk och mycket kärlek till ungdomarna hon skriver om är det här en bok som träffar alla som någon gång har varit unga, kära och osäkra.
Om Stora bokvalet-priset
I Stora bokvalet får barn och unga att rösta på sin favoritbok. Stora bokvalet syftar till att främja läsandet hos barn och unga och låta barn och ungas röster komma till tals. I april koras tre vinnande författare, en i vardera åldersgrupp 6-9, 9-12, 12-16, och priset är ett av Sveriges finaste priser eftersom det är barn och unga som väljer sin favoritböcker!
Stora bokvalet är ett initiativ av Bonniers Familjestiftelse tillsammans med Bonnier Carlsen och Rabén & Sjögren. Alla årets barn- och ungdomsböcker som är utgivna i Sverige under året finns med i urvalet av böcker som barn och unga kan rösta på.
Läs mer HÄR.
***

Peter Pan-prisets vinnare 2025
Torsdag 26 mars 2025 kl. 18.30-19:45 (via Teams)
Boksamtal om ungdomsboken Pardalita
text & bild av Joana Estrela (Berghs Förlag)
Raquel är en 16-åring som bor i en liten stad i Portugal. Där känner alla till allt om alla, även sånt man inte vill att någon ska veta. Raquel har två bästa vänner och en pojkvän. Det är allt man behöver för att överleva gymnasietiden, tycker hon. Ändå känns det som att något saknas.
En dag ser Raquel henne. Pardalita. Pardalita som går sista året och är med i teatergruppen. Pardalita som drömmer om att flytta till Lissabon och bli konstnär. Trots att Raquel inte har något som helst intresse går hon med i teatergruppen. Och blir förälskad.
Joana Estrelas portugisiska ungdomsroman berättas genom en blandning av grafiska illustrationer och poesi. Med ett lättillgängligt språk skildras vänskapsrelationer, identitetskris, klimatångest, vilsenhet och ungdomskärlek i en vanlig vardag.
Pardalita är en grafisk queerroman på ett poetiskt och lättillgängligt språk. Illustrationerna och formen gör boken enkel att läsa för den som tycker att läsning är tungt. Den som har lätt för att läsa lockas även av ämnena, som man kan prata om länge efteråt. På så sätt tilltalar Pardalita en bred läsekrets.
Om Peter Pan-priset
Priset instiftades år 2000 av IBBY Sverige och Bok & Bibliotek (numera Bokmässan). Det ska gå till en översatt barn- eller ungdomsbok som har särskilda litterära kvaliteter och uppfyller ett eller flera av följande kriterier:
1. Den visar ett nytt eller i Sverige mindre känt författarskap.
2. Den kommer från ett land, språk eller en kultur som är mindre vanligt förekommande i den svenska utgivningen.
3. Den har ett innehåll som fokuserar på barn eller ungdomar i andra länder eller kulturer.
Läs mer HÄR.
***
TIDIGARE BOKSAMTAL – 2024
Nya spännande boksamtal – IBBY kommer i samarbete med Svenska Pen och Dawit Isaak-biblioteket låta höstens boksamtal vara en del av Banned Books Week Sverige med ett första boksamtal just under vecka 41.
Du kan delta på ett eller flera av IBBYs boksamtal, som sker via zoom. Du anmäler dig via mejl direkt till Jenny Edvardsson, frokenje@gmail.com. Datum för anmälan står under respektive bok här nedan. Max 10 personer kan delta på respektive samtal, så i samband med att anmälningstiden går ut får du ett bekräftelsemejl med besked om du fått en plats på samtalet och då en länk till zoom. Först till kvarn gäller.
Välkommen med din anmälan!
Torsdag 5 december 2024 kl. 18.30-19:45 (via zoom)
Boksamtal om barnboken Bröderna Lejonhjärta
av Astrid Lindgren (Rabén & Sjögren)
Illustratör: Ilon Wikland (6-9 år); Jesper Waldersten (9-12 år)

Skorpans bror Jonathan har berättat om landet Nangijala, dit man kommer när man dör. För Skorpan är sjuk och ska dö. ”I Nangijala får man vara med om äventyr från morgon till kväll”, säger Jonathan. ”För det är i Nangijala som alla sagor händer.” Några dagar senare brinner det i huset där de bor och Jonathan dör själv. Och tänka sig, precis som Jonathan lovat så ses de i Nangijala. Fast allt är inte underbart i sagornas och lägereldarnas land. På andra sidan bergen ligger Törnrosdalen där den onda Tengil tagit makten och gjort folket till slavar. Uppe i en håla i bergen håller han urtidsdraken Katla … En gravsten på Vimmerby kyrkogård gav Astrid idén till Bröderna Lejonhjärta. Där stod det: ”Här vila späda bröderna Fahlén, döda 1860”. Då visste hon att det skulle bli en saga om döden och om två bröder.
Inför samtalet läser du boken, skriver upp sådant som du skulle vilja diskutera med andra och när vi ses påbörjar vi samtalet med de frågor och funderingar som boken väckt hos dig. Notera att det finns en utgåva med de klassiska illustrationerna av Ilon Wikland, och en senare utgåva med de mörkare illustrationerna av Jesper Waldersten. Du kan välja att läsa den ena boken eller njuta av bilderna i båda.
Du anmäler dig senast den 5 november 2024 genom att mejla till Jenny Edvardsson, frokenje@gmail.com. Dagen efter sista anmälningsdatum får du ett mejl med information om du fått plats på boksamtalet och då en länk till zoom.
***
Onsdag 6 november 2024 kl. 18.30-19:45 (via zoom)
Boksamtal om barnboken Lilla svarta fisken
av Samad Behrangi (l’Aleph)
Illustratör: Farshid Mesghali
Översättare: Emma Hägglund Wallgren

Lilla svarta fisken blev ursprungligen publicerad 1968. Berättelsen i Lilla svarta fisken av Samad Behrangi berättas av en gammal fisk som pratar med sina 12 000 barn och barnbarn. Hon berättar om en liten svart fisk som lämnar tryggheten i sitt samhälle i strömmen och ger sig ut på äventyr i världen. Boken blev flerfaldigt prisbelönt, men förbjöds i Iran innan revolutionen 1979, då den ansågs vara en politisk allegori som inspirerade revolutionärer och ungdomar.
Enkelheten i en ”barnbok” om en fisk som vågar beblanda sig med andra sorters varelser och andra sätt att leva, erbjuder en användbar diskussion för alla åldrar om de stora frågorna i hjärtat av politisk debatt. Samtidigt kan yngre läsare engagera sig med Lilla Svarta Fiskens individuella upplevelse. Skulle de våga gå emot vad deras beskyddande mor sa åt dem? Kan det någonsin vara en bra idé? Farorna är tydliga i denna berättelse, men det är även belöningarna. Kan de föreställa sig hur det var för Lilla Svarta Fisken att se nya varelser och platser för första gången? Att bli attackerad och att få nya vänner? Det här är en berättelse som kan tolkas som drama och dans, skrift och konst.
***
Banned Books Week Sverige
Tisdag 8 oktober 2024 kl. 18.30-19:45 (via zoom)
Boksamtal om ungdomsboken Gender Queer
av Maia Kobabes (Cobolt förlag)
Översättare: My Bergström

Maia Kobabes prisbelönta uppväxtskildring handlar om att utforska sin identitet för att senare komma ut som ickebinär och asexuell. Den uppriktiga och självutlämnande berättelsen om livet som queer har gjort ”Gender Queer” till en kontroversiell bok i USA, där den i flera år legat överst på listan över de mest förbjudna böckerna i amerikanska skolor och bibliotek. ”Gender Queer” innehåller även ett fördjupande förord av författaren ND Stevenson och ett efterord av Maia Kobabe som placerar in boken i dagens debatt om frågor som rör kön och identitet.
***
Onsdag 24 april 2024 kl. 18.30
Boksamtal om ungdomsboken Pet
av Akwaeke Emezi (Trasten förlag)

I april 2024 samtalar vi om ungdomsboken Pet som har blivit uppmärksammad inte minst för sitt queerperspektiv. På förlagets hemsida står det: ”En tankeväckande och skrämmande bok om en varelse som rymmer från en konstnärs målarduk, och vars talang är att sniffa reda på monster – i en värld som hävdar att sådana inte existerar längre. Det finns inga monster längre, eller det är i alla fall vad barnen i staden Lucille får lära sig. Jam och hennes bästa vän Redemption har matats med denna vetskap hela sina liv. Men så möter Jam Pet, en varelse gjord av horn och färger och klor. En droppe av Jams blod på mammas tavla får Pet att vakna till liv och kliva ut ur duken. Nu måste Jam ifrågasätta allt hon har lärt sig. Pet har kommit för att jaga ett monster – och skuggan av något elakt som lurar i Redemptions hus. Jam måste kämpa, inte bara för att skydda sin bästa vän, men också för att ta reda på sanningen. Men frågan är, hur räddar du världen från monster om ingen vill erkänna att de existerar?”
***
Torsdag 21 mars 2024 kl. 18.30
Boksamtal om mellanåldersboken Kuben
av Nils Lundkvist (Bonnier Carlsen)

Den yttersta vildmarkens historia: Kuben är första delen i en framtidsskildring om John som dras in i en livsfarlig kamp mot förtryck. Så här skriver förlaget om boken: ”Det är släpande sommarvarmt när lastbilen rullar över gruset på gårdsplanen. Visst kommer det en del transporter som hämtar möbler som Johns föräldrar bygger, men den här gången ska inget bord eller skåp forslas i väg. Det som lastas av är något som bäst kan beskrivas som en husvagn, fast ändå inte. En kub. Och ur Kuben kliver han, pojken. Marjo. Vem är han? Varför har han kommit till gården? Och vad är det mamma och pappa inte berättar? John fattar ju att det är något, deras viskande bakom stängd dörr. Samtidigt hörs statsapparatens drönare hovra ovanför trädtopparna. Mamma säger att hon måste ge sig av men hon kan inte säga vart, eller hur länge. Och på en gevärskula har någon ristat Oss får ni aldrig. Snart börjar John lägga ett pussel. Bit för bit anar han att hans familj inte är någon vanlig familj. Gården, skogen, bergen – den yttersta vildmarken som han älskar – är hotad. Och det värsta av allt: John vet inte längre vem han kan lita. På Marjo? Kanske. Det han vet är att tvillingpresidenterna som styr i söder vill ha mer landyta. Det han vet är att man har avläggare överallt. Det han börjar förstå är att de som vågar ansluta sig till motståndsrörelsen lever mycket farligt…”
***
Tisdag 13 feb 2024 kl. 18.30
Boksamtal om bilderboken Mer än något annat glittrar det
av Hiroshi Osada och Ryoji Arai (Trasten förlag)

Den ALMA-prisbelönade illustratören Ryoji Arai och poeten Hiroshi Osada har skapat en meditativ bilderbok som är en hyllning till vattnet. På förlagets hemsida kan man läsa följande om boken: ”Detta är en bok om vatten och hur det är källan till allting, men också finns inuti allting som är vid liv. Ett poetiskt ögonblick mellan en förälder och ett barn som befinner sig i en båt på en älv utvecklar sig till en utforskning av vattnet som omgiver dem, och naturen som livnär sig av det.”
***
Måndag 22 januari 2024 kl. 18.30
Boksamtal om ungdomsboken Bror
av Alex Khourie (Rabén & Sjögren)

Bror är en unik och brännande aktuell roman om att växa upp under svåra förhållanden och tvingas göra saker man inte vill. Men också om broderskap, lojalitet och mod. Författaren Alex Khourie (pseudonym) har under många år arbetat med ungdomar i kriminalitet och boken är inspirerad av verkligheten. På förlagets sida står det:
”Shit, bror.” Han spärrade upp ögonen. ”Vem ska du gå i krig med?”
Jag hade inte hunnit förbereda ett svar på frågan. Men jag såg på honom. Visste att jag behövde shunos hjälp för att lösa detta. Så jag sa som det var.
”Alla. Jag ska gå i krig mot alla.”
Försommarkvällarna är varma i Stockholmsförorten Alby. Fjortonårige Hussein och hans bästa vänner Charbel och Bilal spelar fotboll, kämpar med läxorna, stjäl cyklar och snattar energidryck och chips i närbutiken. Ett ganska vanligt tonårsliv. Samtidigt trappas gängkriget upp runtomkring dem. På torget diskuterar man vem som tagits av polisen, vem som skjutits till döds under natten. Och Hussein har ingen aning om att även hans liv snart kommer att ta en ny vändning. För när man väl klivit över gränsen finns ingen återvändo – eller?”
***
TIDIGARE BOKSAMTAL – 2023
***
Torsdag 30 november 2023 kl. 18.30
Boksamtal om mellanåldersboken Kanin, soldat, ängel, tjuv
av Katrina Nannestad (Harper Collins Nordic)

Katrina Nannestad är en prisbelönt författare från Australien. Nu ska IBBY samtala om boken Kanin, soldat, ängel, tjuv. På förlagets hemsida presenteras boken på detta sätt: ”Året är 1945 och andra världskriget lider mot sitt slut. På ett sjukhus i Berlin ligger nioåriga Sasja. Han har inte sagt ett ord sedan han lades in och ingen vet vem han är. Men genom små föremål börjar han minnas. Våren 1942 tvingades Sasja fly sitt hem i Ryssland efter att tyska soldater stormat hans by. Han tas om hand av en grupp soldater ur Röda armén, och Sasjas milda och kärleksfulla sätt skänker soldaterna hopp. De blir snart som en familj, och trots allt hemskt de tvingas gå igenom visar det sig att ljuset har en förmåga att tränga igenom även det djupaste mörker.”
***
Onsdag 25 oktober 2023 kl. 18.30
Boksamtal om bilderboken En nattpromenad
av Marie Dorléans (Lilla Piratförlaget)

En nattpromenad utsågs till årets bästa bilderbok 2021 av New York Times! Nu ska IBBY samtala om den. En nattpromenad är ett vardagsäventyr som vittnar om vår förundran för naturen som omger oss. Så här beskriver Lilla Piratförlaget boken: ”En mamma väcker sina barn mitt i natten. Det är dags. Uppspelta går familjen ut i den vackra sommarnatten. Världen är tyst, skuggorna skiftar form och luften är full av nattens dofter. Tillsammans promenerar de genom byn och ut på landsbygden. De har ju en tid att passa!”
***
Under perioden oktober 2023 – april 2024 genomförs IBBY:s digitala boksamtal med stöd av Kulturrådet.