Äldre läser för barn

Jag vet inte hur många barn som fått böcker i julklapp. Jag vet inte heller hur många vuxna som läser högt för sina barn. Det enda jag vet är att alldeles för många barn i både rika och fattiga miljöer inte får tillgång till böckernas olika världar genom sina närmaste.

Att nå ut till föräldrar är oftast svårt. För alla entusiasmerande läsfrämjare/förmedlare är det en lättare väg att nå barnen genom förskola/skola, som till exempel föreningen Allas Barnbarn gör.

Liknande verksamheter finns också på andra håll i världen. Mempo Giardinelli, författare och universitetsprofessor, skapade en stiftelse för att bistå fattiga barn med mat och kläder 1999. Ganska snart insåg han att barnen också behövde ”andlig näring”. Han insåg också att många äldre hade behov av att göra något som gav mening och som var betydelsefullt i samhällsbyggandet. Utifrån dessa insikter växte rörelsen Abuelas Cuentacuentos, sagoberättande mor- och farmödrar, fram.

Äldre läser och berättar för barn – två meningsfullheter i möte!

Mempo Giardinelli började med Abuelas Cuentacuentos i sin egen hemprovins, en av de fattigaste i Argentina där många barn inte ens har en egen säng att sova i. Och sedan har det vuxit. Idag är mer än 700 volontärer aktiva. Varje vecka läser och berättar volontärerna för cirka 200 000 barn i 62 städer. Och inte nog med det, rörelsen har inspirerat till liknande verksamhet i Brasilien, Colombia, Peru, Venezuela, Chile och Mexico. En livs- och läsbefrämjande epidemi helt enkelt!

År 2012 belönades Abuelas Cuentacuentos med IBBY-Asahi Reading Promotion Award.

Här hemma fortsätter Allas Barnbarn sitt viktiga arbete.

Inför det nya året önskar jag Allas Barnbarn lycka till med att hitta mor-och farföräldrar som pratar all världens olika språk och som vill bidra till en bättre värld genom att läsa högt i förskolor och skolor.

Ulla Forsén

 

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *