Tove Jansson på Ateneum och finska bokpaket i Göteborg

Häromveckan var jag på mitt stadsdelsbibliotek och gick som vanligt förbi hyllan med 7-dagars lån. Där stod det en ny bok om Tove Jansson, Arbeta och älska av Tuula Karjalainen. Som många illustratörer med mig är Tove Jansson en av mina absolut största idoler och det kändes som att jag nog visste allt om henne redan, men se det visade sig vara fel. Bortsett från det stora antalet tavlor och andra verk som jag inte sett förut så fick jag en delvis ny bild av Tove Jansson – det här är en biografi som inte backar för konflikter och de problem som det innebar att gå sin egen väg i så hög grad som Tove Jansson gjorde. Någon dag senare ville jag diskutera boken med Henri Gylander, en serietecknare och barnboksmakare från Finland som jag delar atelje med i Göteborg. Han sa genast – du måste åka till Helsingfors och se den stora Tove Jansson-utställningen på Ateneum. Allt som finns i boken finns på museet och utställningens kurator är författaren själv. Det ser fantastiskt ut! Utställningen pågår till den 7 september.

© Finlands Nationalgalleri / Yehia Eweis
Muminhuset på Ateneum. © Finlands Nationalgalleri / Yehia Eweis

För oss som bor i Göteborg är Finland lite längre bort än för stockholmare, men Göteborgs stadsbibliotek gör nu en satsning för att barn under sju år till andra och tredje generationens sverigefinnar ska vänja sig och få höra finska. På biblioteket kan man fylla i en talong och få hem ett bokpaket med tre böcker varav en är en ljudbok. Syftet med ljudboken är att alla ska få höra finska, även de som inte har föräldrar som längre pratar finska. Bokpaketet är en del av en stor satsning på det finska språkets revitalisering i Göteborg. Sammanlagt 420 paket kommer att delas ut.

/Helena Bergendahl


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *