IBBYs världskongress i Mexico City 10-13 september 2014

För 34:e gången samlades medlemmar i IBBYs olika sektioner till en kongress. Den här gången var det ovanligt många deltagare, 971 personer, mot de senaste årens 500-600. Av deltagarna i år var en stor majoritet, 82%, från Nord- och Sydamerika. Där finns många medlemmar, som annars inte brukar delta i kongresserna på grund av långa och dyra resor till andra delar av världen. Naturligt nog präglades kongressen av den latinamerikanska dominansen, både innehållsmässigt och språkligt. Temat för kongressen har dock global relevans – Que todos signifique todos, May everyone really mean everyone – och genomsyrade både förmiddagarnas “plenary sessions” och eftermiddagarnas parallellseminarier. Olika möjligheter till inkludering och former av exkludering avhandlades – språkliga, psykiska, fysiska, logistiska och så vidare.

Prisutdelningar hör till kongressen. H C Andersen-pristagarna – den brasilianske illustratören Roger Mello, som även var på plats på bokmässan i Göteborg, och den japanska författaren Nahoko Uehashi – fick sina medaljer och diplom.

En höjdpunkt för oss i IBBY Sverige var förstås när den sydafrikanska organisationen PRAESA, som vi nominerat, fick ta emot IBBY Asahi Promotion Award tillsammans med The Children’s Book Bank, Canada.

PRAESAs representanter Ntombizanele Mahobe och Carole Bloch
PRAESAs representanter Ntombizanele Mahobe och Carole Bloch

Priserna delades som vanligt ut i samband med middag eller cocktail, något som särskilt med årets ovanligt stora församling, visat sig mindre lämpligt. Information och tacktal försvann tyvärr i bruset. Bättre vore att ha dessa ceremonier under dagtid som särskilda programpunkter.

Till ny ordförande i IBBY valdes Wally De Doncker från Belgien. Bland de övriga nya i styrelsen finns Vagn Plenge från Danmark, som bl a driver förlaget Hjulet.

Björn Sundmark, universitetslektor vid Malmö Högskola, har utsetts till ny redaktör för IBBYs kvartalstidskrift Bookbird: A Journal of International Children’s Literature för kommande fyraårsperiod.

Bland de 66 länder som var representerade på kongressen fanns Kambodja, vars nybildade sektion vi stöttat några år. Susanna Coghlan betonade hur viktigt det ekonomiska bidraget till sektionens årsavgift har varit för att landet skulle få full medlemsstatus i IBBY. Detta innebär att de har rätt att nominera till Honour List, något som lett till kvalitetsdiskussioner och höjt statusen på litteratur för barn och unga.

Vi hann också besöka IBBY Mexicos bibliotek i en nyligen donerad och renoverad villa. Här finns förutom böcker för barn och unga att låna även en barnbokhandel. Och här bedrivs olika läsfrämjande projekt.

mexico

Mötena med nya och gamla IBBY-vänner och att få insikt i hur andra sektioner arbetar utifrån sina förutsättningar, hör till det som är mest givande och minnesvärt. Och som stimulerar till fortsatt IBBY-arbete!

/Pia Cronholm


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *