Internationella barnboksveckan 2014

Den internationella barnboksveckan infaller vecka 46. Sedan år 2004 har Internationella biblioteket i Stockholm arrangerat en vecka med fokus på barnlitteratur från hela världen.

Vi är många som gläds över detta initiativ och de goda möjlighet till fördjupad kunskap om litteratur som har lite längre väg till oss här i Sverige.

Det är först och främst barn och unga med annat modersmål än svenska som är den primära målgruppen för evenemanget. Skolor och bibliotek runt om i landet inbjuds att arrangera träffar där språket är den gemensamma nämnaren för besöken. Det innebär goda möjligheter till diskussioner, samtal, och workshops där deltagarna får tillfälle att uttrycka sig på det språk som är deras förstaspråk.

Internationella barnboksveckan är också en utmärkt chans till fortbildning för bibliotekarier, pedagoger och andra intresserade. Under det öppna seminarium som arrangeras i anslutning till Internationella biblioteket erbjuds en unik chans att möta flera representanter för läsfrämjande aktiviteter, författare och illustratörer som tack vare Internationella bibliotekets initiativ har möjlighet att komma till Sverige.

Omvänt så är också Internationella barnboksveckan en möjlighet för de inbjudna gästerna att träffa kollegor och nätverka. Sedan starten 2004 har 49 författare från 33 länder deltagit i Internationella barnboksveckan. I år var de inbjudna gästerna

Paro Anand, författare, sagoberättare och barnrättsaktivist från Indien. Hon har belönats med ett flertal priser för sitt arbete. Hon skriver för barn och huvudpersonerna i hennes böcker är också oftast barn.

Sînziana Popescu, dramatiker och författare från Rumänien. Hon skriver främst för åldrarna 9-15 år. Hon har bla skrivit en serie fantasyböcker, Andilandi, som baserar sig på den rumänska mytologin. Serien har blivit mycket populär.

Jimmy Liao, illustratör och författare från Taiwan. Han har översatts till flera språk, däribland svenska. Han är flerfaldigt prisbelönad och några titlar har också filmatiserats. På svenska finns Stjärnenatt och Skogens hemligheter. Jimmy Liao har även illustrerat Monstret som åt upp mörkret, skriven av Joyce Dunbar.

Det öppna seminariet som i år hölls i Svenska Barnboksinstitutets aula var mycket välbesökt och sittplatserna räckte inte till. Samtalet som modererades skickligt av Mats Kempe ledde till både eftertanke och många skratt. Avslutningsvis fick Jimmy Liao motta sitt Silverstjärnediplom från IBBY Sverige för sin bok Stjärnenatt. Det var en mycket lyckad kväll.

Ingrid Källström, styrelseledamot, IBBY Sverige


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *