Reflektioner från Statusseminar i Köpenhamn 2020

Illustrationer från Jacobina Jacobsens textlösa bok Ø.

Den 17 januari 2020 var det dags för Statusseminar på Campus Carlsberg i Köpenhamn, en dag anordnad av Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark. Under en heldag presenterades den danska barn- och ungdomsboksutgivningen från år 2019. Dagen inleddes av Kathrine Bach Pachniuk, barnboksbibliotekarie, som talade under rubriken Årets billedbøger. Hon utgick från rubriker som ”Till de minsta”, ”Till de större”, ”Goda att arbeta med i skolan”, ”Filosofiska bilderböcker” och ”Svåra situationer och känslor”. 
Därefter presenterades Årets letlæsningsbøger til de små av Betina Falsing, barnboksbibliotekarie och styrelsemedlem i IBBY Danmark. Falsing diskuterade begreppet lättläst och visade sedan på tendenser i den danska utgivningen. Mycket av det lättlästa har fokus på estetik och det visuella och många böcker är bearbetade versioner av populära böcker. 
Den tredje programpunkten var Årets bøger til svage læsere, presenterad av Rachel Røst, grundare av organisationen Læs for livet. Barnboksbibliotekarien Anja Kirk Berthelsen fortsatte med Årets fagbøger for små og store. Hon lyfte fram flera intressanta tendenser – Starka personligheter, Den svåra ungdomen, Vetenskap, Klimat och Bilderböcker för 7år+. 
Sista passet innan lunch handlade om Om tværmedialitet i børne- og ungdomsbøger presenterat av  Sarah Mygind, adjunkt vid Aarhus universitet. Mygind presenterade sin forskning och hur litteratur inte längre bara handlar om böcker utan om ett samarbete och samspel mellan olika medier.  
Efter lunch fortsatte Søren Jessen. Han berättade om sin dubbla roll som författare och illustratör i grafiska romaner och illustrerade böcker. Senare på eftermiddagen fick publiken lyssna på ett samtal mellan Anna Jacobina Jacobsen, illustratör och mottagare av det danska Kulturministeriets illustratörpris för boken Ø, och Marianne Eskebæk Larsen, lektor vid Københavns professionshøjskole. Samtalet handlade om Jacobina Jacobsens författarskap och om skapandet av den textlösa boken Ø.
Dagens avslutande programpunkt stod Sanne Søndergård, författare och stå up-komiker, för. Hon berättade om sitt liv med barn- och ungdomsböcker.

/ Jenny Edvardsson

Några boktips från den danska barn- och ungdomsboksutgivningen

Bello av Mette Eike Neerlin og Otto Dickmeiss (en bilderbok om Bello som sitter i rullstol och som hatar att alla ser honom som en handikappad med begränsningar)

Bogen om Blom av Tina Sakura Bestle og Anna Jacobina Jacobsen (en filosofisk bilderbok om en sköldpadda, om en ny vän och om det vackra i världen)

Serien Mellen_Rum (exempelvis boken Jeg har altid drømt om det mord av Dorte lilmose och Syndflod av Peter Krogholm, båda ungdomsböcker)

Vildnis og tropehjelm av Søren Jessen (en grafisk roman om en pojke som letar efter sin pappa)

Tordenhuset av Mette Vedsø och Signe Kjær (en bilderbok om en pojke som tvingas kliva in i fantasins värld när hans pappa inte riktigt klarar av sitt föräldraskap) 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *