Det romska skrivprojekt som Gunilla Lundgren driver i Rinkeby har i år resulterat i en fjärde bok, Min mamma är en ängel. Boken är en utvidgning och omarbetning av Pippi i Rinkeby, radions höstlovsprogram 2018. Liksom de tidigare böckerna i serien – Askungen i Rinkeby, Daniels dag och Glad Påsk har Gunilla skrivit boken tillsammans med Le Glaténge Pen Club – De romska barnens skrivarklubb i Rinkeby. Amanda Erikssons illustrationer har också vuxit fram i samarbete med barnen. Varje bok brukar firas med ett festligt boksläpp på biblioteket i Rinkeby, men så blev det tyvärr inte i år på grund av pandemin.
I boken skildras mötet och vänskapen mellan två 10-åriga romska flickor, Angelica som bor med sin stora trygga familj i Rinkeby och Flori från Rumänien som kommit till Sverige för att tigga och bor ensam i en skrotbil. När Flori väljer sig ett svenskt namn blir det Pippi och på så sätt blir boken också en hyllning till Pippi Långstrump. I likhet med Pippi är Flori fantasifull och påhittig, orädd och snäll. Hennes mamma är död och pappan är försvunnen och nu när hon följt med sin faster till Sverige vill hon leta efter honom. Det är en både spännande och rolig berättelse om de två romska fickorna med olika bakgrund som blir kompisar och hittar på olika saker tillsammans. Men för att få ihop pengar till farmor i Rumänien måste Flori också hinna samla tomburkar och tigga. I slutet av boken finns en ordlista med ord och meningar på svenska och de romska dialekterna kelderash och arli.
Våren 2019 var det boksläpp av den rumänska/romska versionen av Glad Påsk i Barnens romska bibliotek i Bukarest i samband med bibliotekets treårsjubileum. Gunilla Lundgren är initiativtagare till biblioteket som ligger i ett förotsområde med många romska familjer. Läs mer om biblioteket och besöket där https://ibby.se/2019/06/04/barnens-romska-bibliotek/
Delar av överskottet från boken kommer att gå till det här biblioteket och till SOS Barnbyn i Bukarest där många romska barn bor.
Min mamma är en ängel har fått fina recensioner, bl a hos Bibliotekstjänst vilket förhoppningsvis medför att boken köps in till många bibliotek och att den på så sätt får den spridning den verkligen förtjänar. En annan bok som handlar om romska barn är Jordgubbsbarnen av Sara Olausson från 2019. Där får vi i stället läsa om barnen som lämnas i Rumänien när föräldrarna ser sig tvungna att resa iväg för att tigga. Dessa båda tänkvärda kapitelböcker passar utmärkt för både egen läsning och högläsning.
/Pia Cronholm
Lämna ett svar