Årets Peter Pan-pris går till Monsteriet av junaida

Vi är glada över att meddela att 2023 års Peter Pan-pris tilldelas Monsteriet av junaida, översatt av Mariko Takahashi och utgiven av Bokförlaget Trasten.

Motiveringen lyder:
Monstren har tagit sig ut i staden och människorna blir rädda och måste stanna inomhus. Barnen får tråkigt men det är då de hittar superkraften som kan befria både dem själva och staden. Årets vinnare av Peter Pan-priset Monsteriet påminner, i en tid där krig och pandemier lätt stänger in oss i vår rädsla och oro, om fantasins kraft. För en stund får läsaren dyka in i ett äventyr där det går att ta sig över, åtminstone de inre begränsningar, som oroliga tider föder. junaida har skapat en bilderbok med en blinkning till barnboksklassikern Till vildingarnas land men med en tydlig egen form och stil. Mariko Takahashi har lyhört översatt den enkla text som håller sig i bakgrunden och tillåter bilderna breda ut sig och berätta. Genom sin kombination av lekfullhet och konstnärlighet och med en tematik som ger hopp till vår tid är Monsteriet en värdig vinnare av Peter Pan-priset.

Peter Pan-priset instiftades år 2000 av IBBY Sverige och Bok & Bibliotek (numera Bokmässan), och delas årligen ut till en översatt bok som breddar och berikar den svenska barn- och ungdomsboksvärlden.

Den vinnande boken ska ha särskilda litterära kvaliteter och uppfylla ett eller flera av följande kriterier:

• den visar ett nytt eller i Sverige mindre känt författarskap
• den kommer från ett land, språk eller en kultur som är mindre vanligt förekommande i den svenska utgivningen
• den har ett innehåll som fokuserar på barn eller ungdomar i andra länder eller kulturer.

Juryn utgörs av IBBY Sveriges styrelse.

Enligt samma kriterier delas även två Silverstjärnor ut till:

Maja och hennes vänner av Larysa Denysenko och Masha Foya, översatt av David Szybek, utgiven av Bonnier Carlsen.


Dagen då allt gick snett av Véronique Massenot och Stéphane Nicolt, översatt av Elin Svahn, utgiven av Bokförlaget Opal.

Läs mer om böckerna på Peter Pan-prisets shortlist HÄR.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *