Vi jobbar med Honour List 2024 (del 3)

Nu är arbetet med Honour List 2024 i full gång! 

Honour List är en katalog som innehåller korta presentationer av framstående, nyutgiven barn- och ungdomslitteratur från IBBY:s alla medlemsländer. Katalogen utkommer vartannat år (jämna år). Varje medlemsland lyfter fram tre böcker utifrån tre kategorier – författare, illustratör och översättare. Författaren, illustratören och översättaren från respektive land får diplom och uppmärksamhet på IBBY:s världskongress. HÄR kan du läsa mer om katalogen.

I Sverige väljs böckerna till Honour List ut av en grupp bestående av medlemmar i IBBY respektive representanter från IBBY:s styrelse. Under några veckor framöver kommer vi att presentera de som arbetar med att välja ut böcker från Sverige. Gruppen består av sex deltagare: Jenny Edvardsson (sammankallande), Susanne Sandström, Stefan Borg, Catarina Walles, Irja Löfberg Nilsson och Linda Odén. 

Först ut var Irja. Information om henne hittar du HÄR. Sedan var det dags för Linda Odén att presentera sig. Information om henne hittar du HÄR. Idag är det Stefan Borg som du ska få lära känna.

Namn: Stefan Borg

Arbetar som: bibliotekarie och bokbusschaufför. Långvarig sekreterare i Svenska Barnboksakademin och fortfarande aktiv i sekretariatet. Bland en del annat även medlem Lennart Hellsing-sällskapet, Sveriges roligaste litterära sällskap.

Gillar att läsa: böcker av många olika slag som engagerar, involverar, stimulerar, informerar. Böcker kan göra så mycket för att berika våra liv! Kanske känner jag extra starkt för bilderböcker.

Favoritboken från 2022: Pojken, pappan och björnen av Per Gustavsson. Det är en tjock, lite gåtfull, mycket känslofylld och vacker bilderbok om sorg och saknad och att gå vidare i livet. Per Gustavsson och Ida Rönn har också skrivit musik till boken som finns på de vanligaste strömningstjänsterna. Missa inte detta enastående allkonstverk med text, bild och musik!!

Världens bästa barn- eller ungdomsbok? En omöjlig fråga att besvara, men jag väljer att framhålla Edward Tulanes fantastiska resa av Kate DiCamillo, en underbar högläsningsbok om att bli älskad och att lära sig älska.

Om du fick vara en barn- eller ungdomsbokskaraktär, vem skulle du vilja vara? Hm, vill jag uppleva äventyr eller roligheter? Vill jag slåss mot drakar eller hänga med kompisarna? Kanske allt på samma gång! Niklas Krogs tio böcker i serien Legenden om Tann handlar om en figur som får uppleva allt detta. Tann är också en riktigt bra kille – vänlig, hjälpsam, modig och öppen för nya intryck.

Vilken barn- eller ungdomsboksförfattare/illustratör skulle du vilja få möta? Jag har haft fördelen att möta väldigt många författare och illustratörer genom åren. Astrid Lindgren fick jag dock aldrig träffa. Det skulle ha varit roligt!


Publicerat

i

av

Etiketter: